2016. október 24., hétfő

Ferenc pápa: A merevek nem ismerik Isten gyermekeinek szabadságát



Ferenc pápa: A merevek nem ismerik Isten gyermekeinek szabadságát


A merevség mögött mindig valamilyen rejtett dolog húzódik meg, sok esetben kettős élet. A merevek nem szabadok, hanem a törvény rabszolgái. Isten azonban szabadságot, szelídséget, jóságot ajándékoz nekünk – fogalmazott a pápa október 24-én, hétfő reggeli szentmiséjén a Szent Márta-házban.


A napi evangéliumban (Lk 13,10–17) Jézus meggyógyít egy asszonyt szombaton. Ez kiváltja a zsinagóga elöljárójának méltatlankodását, mert ezzel megsértette az Úr törvényét.
Nem könnyű az Úr törvényének útján járni, kérnünk kell hozzá a kegyelmet. Az elöljárót Jézus képmutatónak nevezi, amely kifejezést sokszor alkalmazza a merevekre, azokra, akik mereven viselkednek a Törvény betartása terén, akik nem rendelkeznek Isten gyermekeinek szabadságával, akik a Törvény rabszolgái – emlékeztetett Ferenc pápa. – Ezzel szemben a Törvény nem azért született, hogy rabszolgává, hanem azért, hogy szabaddá és gyermekké tegyen minket. A merevség mögött mindig egy másik dolog van! Ezért mondja Jézus, hogy képmutatók!
A merevség mögött van valamilyen rejtett dolog egy ember életében. A merevség nem Isten ajándéka. A szelídség igen, a jóság igen, a jó szándék igen, a megbocsátás igen. A merevség viszont nem! – nyomatékosította a Szentatya. – A merevség mögött mindig valamilyen rejtett dolog áll, sok esetben kettős élet, de van benne valami beteges is. És mennyire szenvednek a merevek: amikor őszinték, és észreveszik merevségüket, szenvednek! Nem képesek Isten gyermekeinek szabadságát megélni, nem tudják, hogyan kell az Úr törvényének útján járni, és nem boldogok. Sokat szenvednek! Jónak tűnnek, mert követik a Törvényt, de mögötte van valami, ami nem teszi jóvá őket: vagy gonoszok, vagy képmutatók, vagy betegek. Szenvednek!
Ferenc pápa felidézte a tékozló fiú történetét, azt, hogy az idősebb testvér, aki mindig jól viselkedett, felháborodik, mert apja örömmel fogadja vissza elzüllött kisebbik gyermekét, aki megbánva tettét hazatér. „Ez a viselkedés megmutatja, hogy mi van az effajta jóság mögött: a magukat igaznak gondolók gőgje” – mutatott rá a Szentatya.
A tékozló fiú tudta, hogy van egy apja, és élete legsötétebb pillanatában elment hozzá. A másik fiú az apját csak mint gazdát, a ház urát ismerte, de sosem érezte apai mivoltát. Merev volt, a Törvény útján járt mereven. A másik mellőzte a Törvényt, anélkül és azzal szemben élt, de aztán egyszer csak gondolt apjára, és visszatért hozzá. És bocsánatot nyert. Nem könnyű az Úr törvényének útján járni anélkül, hogy a merevség csapdájába ne esnénk – hívta fel a figyelmet a pápa.
Majd ezzel zárta homíliáját: Imádkozzunk az Úrhoz testvéreinkért, azokért, akik azt hiszik, hogy az Úr törvényének útján járni azt jelenti, hogy merevekké kell válni. Az Úr segítsen nekik megérezni, hogy Ő az Atya, és Ő szereti az irgalmat, a gyengédséget, a jóságot, a szelídséget és az alázatot. Tanítsa meg mindannyiunknak, hogy ezekkel az erényekkel járjunk az Úr törvényének útján.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése