2016. október 11., kedd

Ferenc pápa homíliája a Szent Márta ház kápolnájában: Kerüljük a színlelt vallásosságot!



Ferenc pápa homíliája a Szent Márta ház kápolnájában: Kerüljük a színlelt vallásosságot!


Kedd reggeli szentmise: Színlelés nélküli élet! 

„Jézus azt kéri tőlünk, hogy alázattal tegyük a jót, kerüljük el a látszatot, a színlelést” – hangzott el Ferenc pápa kedd reggeli szentmiséje homíliájában a Szent Márta ház kápolnájában. A római egyház ma egyébként Szent 23. Jánosra, a „Jó pápára” emlékezik.
Jézus azt kéri, hogy az Istentől jövő igazságosságot fogadjuk el
A napi szentleckében (Gal 5,1-6) Pál apostol a Galatákhoz írt levelében azt hangsúlyozza, hogy Isten előtt nem a törvény külső megtartása számít, hanem a szeretet által tettekben megnyilvánuló hit. Az evangéliumban (Lk 11,37-41) pedig Jézus elítéli azokat, akik a külső látszatra sokat adnak, de a belső, lelki tisztasággal nem törődnek. Ferenc pápa homíliájában a belső hitelességet emelte ki, míg erős szavakkal szólt a „sminkelős vallásosság” ellen. A két isteni üzenet közös témájaként a Szentatya a színlelés, a látszat, a külsőleges magatartás veszélyeire intett. „Ti, farizeusok, tisztán tartjátok ugyan a pohár és a tál külsejét, de belül tele vagytok rablással és gonoszsággal” – idézte Jézust a pápa, kiemelve, hogy az Úr nagyon gyakran ismétli ezt az emberek felé: „A ti bensőtök rossz, nem igaz, és nem szabad. Rabszolgák vagytok, mert nem fogadtátok el az igazságosságot, ami az Istentől ered, az igazságosságot, amit Jézus adott nekünk”. „Az evangélium egy másik részletében – folytatta a pápa – azt kéri tőlünk Jézus, hogy úgy imádkozzunk, hogy ne mutogassuk közben magunkat. Némelyek oly arcátlanok voltak, hogy nem szégyellték mutogatni magukat imádság és alamizsnaosztás közben, csakhogy megcsodálják őket. Az Úr azonban az alázat útját jelzi. Mindez nemet mond a sminkelt vallásosságnak, mely a látszatba menekül”.
Mondjunk nemet a színlelt vallásosságra
„Ami valójában számít, az a szabadság, melyet a megváltás szerzett számunkra, mely szeretetet adott és amely nekünk adta az Atya által művelt újjáteremtést”. A benső szabadság az a szabadság, mely a jót rejtve teszi, anélkül, hogy kikürtölné azt, hiszen az igazi vallásosság útja valójában Jézus útja, az alázat, a megalázkodás. Jézus pedig, ahogy Pál tanítja a filippi híveknek, megalázta és kiüresítette magát. Ez az egyetlen út, mely elveszi tőlünk az önzést, a kapzsiságot, a hiúságot, a gőgösséget és az evilágiságot. Ezzel szemben az a nép, melyet Jézus kritikával illet, a sminkelés vallásosságát követi: a látszatot, a megjelenést, a magamutogatást… Jézus maga egy nagyon erős kifejezést használ erre: Fehérre meszelt sír vagytok, kívülről szép, de belülről tele minden undoksággal…”.
Kérjük az Urat, hogy elutasítsuk a látszat-vallásosságot
„Jézus arra hív bennünket – folytatta a pápa – hogy a jót alázattal tegyük. Minden jót megtehetünk, csak tegyük alázatosan, ahogy Jézus teszi. Mindaz, ami nem a Jézus által szerzett megváltásból fakad, hanem saját magunkból és a mi biztonságunkból, az nem szolgál semmire. A megváltás az alázat és a megalázkodás útján jön el, mert nincs alázat, mely nem megalázkodásból eredne, ahogy ezt a kereszten megalázkodott Jézusnál látjuk”.
„Kérjük, az Urat, hogy ne fáradjunk bele ezen az úton járni, hogy tudjuk elvetni a látszat-vallásosságot, a színlelést! Haladjunk előre csendesen, tegyük a jót ingyen, ahogy azt ingyen kaptuk már a belső szabadságunkkal, hiszen ő az, aki megőrzi bennünk ezt a belső szabadságot!” – fejezte be Ferenc pápa kedd reggeli szentmiséje homíliáját a Szent Márta ház kápolnájában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése