2016. január 9., szombat

A kopt ortodox pátriárka karácsonyi üzenete



A kopt ortodox pátriárka karácsonyi üzenete


A Julianus-naptárt követő egyházak január 7-én ünneplik Jézus születését. II. Tawadrosz kopt ortodox pátriárka karácsonyi üzenetét tesszük közzé.


Kairóban karácsony vigíliáját a legszigorúbb biztonsági intézkedések közepette tartották meg a terrortámadások veszélye miatt. A Szent Márk-székesegyházban bemutatott szent liturgián részt vett az egyiptomi elnök, Abdel Fattáh esz-Szíszi is. Az államfő a szertartás végén néhány köszöntő szót intézett a pátriárkához, a papsághoz és az egybegyűlt hívekhez – tájékoztat róla a L’Osservatore Romano vatikáni napilap.

Az elnök már tavaly is részt vett a kopt karácsony ünnepi szertartásán. Most beszédében utalt azokra a támadásokra, amelyeket az Egyiptomban jelen lévő egyházak és keresztény közösségek szélsőséges iszlámista csoportok részéről az utóbbi időben elszenvedtek. Bocsánatot kért, hogy elhúzódnak azoknak az istentiszteleti helyeknek a helyreállítási munkálatai, amelyeket a 2013 augusztusi zavargások során rongáltak meg. Akkor mintegy ötven épületet támadtak meg és dúltak fel a Muzulmán Testvériség bandái és szalafita csoportok.

II. Tawadrosz pátriárka üzenetében hangsúlyozta, hogy karácsony ünnepe az emberek örömének, boldogságának megújulása. Gondolatai középpontjába állította a napkeleti bölcsek és a pásztorok által betöltött szerepet, ahogy azt az evangéliumi hagyomány bemutatja. A bölcsek távoli országokból érkeztek, követték a csillagot egészen Betlehemig, leborulva imádták az újszülött gyermeket és hódolatuk jeléül ajándékot helyeztek el bölcsője elé. Ez volt utazásuk vége. A másik csoportot a pásztorok képezték, akiknek az angyal vitte el az örömhírt. Elmentek a jászolhoz és megtalálták a kisded Jézust és anyját. Ez volt utazásuk kezdete. A mi örömünk akkor kezdődött, amikor valóság lett a Bibliában idézett név: „Emmanuel, a velünk való Isten”. Amikor Isten eljött közénk, örömünk beteljesedett – mutatott rá a pátriárka, hozzátéve: Krisztus születésének egyik célja éppen abban áll, hogy elhozza az örömet az emberiségnek.

Melyek ennek az örömnek a jellegzetes elemei? – tette fel a kérdést a kopt pátriárka. Elmélkedésében a következőket emelte ki: Karácsony örömének első tényezője Édesanyánk, Szűz Mária, aki örömet szerzett nekünk tisztaságával. Senki sem tud örömet szerezni másoknak, ha nem tiszta szívű. Jó gyümölcs nem teremhet rossz fán. Egy nép öröme csak igazságos, tiszta lelkű és jámbor emberek révén valósulhat meg.

A második tényezőt a napkeleti bölcsek képviselik, akik látogatásuk és ajándékaik által szereztek nekünk örömöt. Örömöt okoz anyagi vagy erkölcsi ajándékokat nyújtani. A legértékesebb ajándék pedig egy vigasztaló szó, egy mosoly, amelyre mindenki képes. A harmadik tényezőt a pásztorok jelentik, akik virrasztásuk, becsületességük révén hozták el az örömet. A hűséges és becsületes élet mindig örömet okoz az embereknek és Istennek is – hangzott II. Tawadrosz karácsonyi üzenete.

Jézus Krisztus megtestesülésének története egyedülálló történés. Krisztus ad választ a kérdésre: hogyan szerezhetek örömet másoknak? A pátriárka arra buzdította üzenete végén a híveket, hogy elmélkedjenek el a karácsony eseményének részleteiről, további szereplőiről és lelkigyakorlatukban azt kutassák, hogyan tudnának örömet okozni testvéreiknek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése