2016. január 8., péntek

Ferenc pápa: Isten bűnbánó szavainkat szeretetének ölelésével szakítja félbe



Ferenc pápa: Isten bűnbánó szavainkat szeretetének ölelésével szakítja félbe


Nem minden szeretet jön Istentől, de Isten az „igazi szeretet”. Ez a gondolat ihlette a napi liturgiát, és Ferenc pápa ezt fejtette ki péntek reggeli homíliájában a Szent Márta-ház kápolnájában, hangsúlyozva: Isten mindig és elsőként szeret, nem fontos számára, hogy mennyire vagyunk bűnösök.


Szeretet, együttérzés. Mennyire eltérő módon érti ezt Isten és az ember. Az első olvasmányban (1Jn 4,7–10) János apostol hosszú elmélkedést tart a hitélet két legfőbb parancsolatáról: Isten és embertársunk szeretetéről. A szeretet önmagában szép; szeretni is szép dolog. Az őszinte szeretet erőssé tesz, és saját életünk odaajándékozásában növekszik – hangsúlyozta Ferenc pápa.

A szeretet szót gyakran használják, és nem tudni, hogy amikor használják, mit is jelent pontosan. Mi a szeretet? – tette fel a kérdést a Szentatya. – Alkalmanként a tv-sorozatokban látott szeretetre gondolunk, de az nem tűnik szeretetnek. Vagy a szeretet tűnhet lelkesedésnek valaki iránt – ami aztán kialszik. Honnan jön tehát az igazi szeretet? Mindaz, aki szeret, Istentől született, mert Isten szeretet. Nem azt mondja: „Minden szeretet Isten”, nem, hanem, hogy „Isten szeretet”.

János hangsúlyozza Isten szeretetének egy jellemzőjét: „Elsőként szeret.” Ennek bizonyítéka a kenyérszaporítás evangéliumi jelenete, amelyet a napi liturgia tár elénk (Mk 6,34–44). Jézus a tömegre tekint, együttérez velük, ami nem ugyanaz, mint szánalmat érezni valaki iránt. A szeretet, amit Jézus táplál az emberek iránt, akik körbeveszik, odavezet, hogy együtt szenved velük, és részese lesz életüknek. Ez Isten szeretete, amit sosem előz meg az ember szeretete. Rengeteg példát találunk erre, kezdve a tékozló fiútól.

Amikor nyomja valami a szívünket, és bocsánatot akarunk kérni az Úrtól, Ő vár minket, hogy megbocsásson – mondta a pápa. – Az irgalmasság éve egy kicsit ez is: tudjuk, hogy az Úr vár mindannyiunkat. Miért? Hogy megölelhessen bennünket. Semmi többet nem akar, mint hogy azt mondja: »Fiam, lányom, szeretlek. Hagytam, hogy keresztre feszítsék a Fiamat érted, ez a szeretetem ára.« Ez a szeretet ajándéka.

Az Úr vár engem, az Úr azt akarja, hogy megnyissam a szívem ajtaját. Ebben mindig legyünk biztosak – hangsúlyozta a Szentatya. – Ha úgy éreznéd, nem vagy méltó Isten szeretetére, még jobb, mert Ő vár téged, úgy, amilyen vagy, nem úgy, ahogy mások mondják neked, hogy tenned kellene.

Menjünk az Úrhoz, és mondjuk: „Tudod, Uram, hogy szeretlek.” Vagy ha nem tudjuk ezt mondani, akkor mondjuk ezt: „Tudod, Uram, hogy szeretnélek szeretni, de nagyon bűnös vagyok.” Ő pedig ugyanazt teszi majd, mint a tékozló fiúval, aki elköltötte minden pénzét szenvedélyeire. Nem is hagyja majd befejezni a szavaidat, egy öleléssel megállít. Ez Isten szeretetének ölelése – zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése