2016. január 4., hétfő

Ferenc pápa láthatatlanul van jelen a római szegények között



Ferenc pápa láthatatlanul van jelen a római szegények között


„Te nem az íróasztal mellett leszel püspök” – mondta Krajewski érsek kinevezésekor a Szentatya, aki a pápai alamizsnahivatal vezetőjét szinte mindennap felhívja telefonon, érdeklődik a szeretetszolgálat munkájáról, adományokat küld.


A pápai alamizsnahivatal számlája gyorsan feltöltődik és gyorsan leapad. Karácsony előtt mintegy 400 ezer eurót költöttek kilakoltatással fenyegetett családok számláinak és bérleti díjainak kifizetésére. Ferenc pápa nyíltan beszél Konrad atyával: „Akkor örülhetünk, ha a számla kiürül.”

Konrad Krajewski érsek Ferenc pápa meghosszabbított karja: ő képviseli a szeretetszolgálatban, hiszen a Szentatya nem tud személyesen elmenni a szegényekhez, ahogyan korábban még Buenos Aires-i érsekként gyakran megtehette.

Konrad atya adományokat gyűjt és oszt szét, minden éjjel bejárja autójával Rómát önkéntesek, köztük néhány svájci gárdista társaságában. Hogy még több adomány gyűljön össze, elindította a pápai tombolát is, melyet idén harmadszor hirdettek meg. Ferenc pápa időről időre árverésre bocsátja az ajándékokat, amelyeket az év során kapott. Idén ott van ezek között egy autó és egy Rolex óra is. A tombolajegyek nagyon gyorsan elkelnek, hiszen az emberek tudják, hogy a bevétel Ferenc pápa alamizsnahivatalát gazdagítja. Ahogyan az apostoli áldást tartalmazó pergamenek is – ezek körülbelül 250 ezer euró bevételt jelentenek a hivatalnak.

Élelmiszercsomagok is indulnak a Vatikánból: Krajewski érsek vitt már ilyen csomagokat a római Tiburtina pályaudvaron táborozó bevándorlóknak, a befogadó központokban éjszakázó etióp és eritreai menekülteknek is.

Ő maga nem akar feltűnést kelteni, nem ad interjúkat, éjszakai körútjaira nem kísérik újságírók. Ez nem az evangélium stílusa – mondja. Olykor nem is akarja elfogadni a pénzadományt, hanem mielőtt valaki aláírna egy csekket, elmondja: nem az evangélium szerinti adományozás, ha nem nézünk bele az emberek szemébe, ha az alamizsnával csak a lelkiismeretünket akarjuk megnyugtatni, talán azután, hogy átmentünk a szent kapun.
Egy amerikai csoportnak, akik alá akartak írni egy segítségnyújtási tervet a Szent Péter téren felállított zuhanyzók fenntartására, azt javasolta, előbb menjenek oda, nézzék meg, vegyék meg, ami kell és utána hozzák el személyesen. Elmondta nekik, hogy a kolonnádok alatt felállított zuhanyzókban körülbelül 150 ember tisztálkodik naponta, vagyis több mint 4 500-an havonta, szükség van borotvahabra, új ruhákra, cipőkre is. Azt kérte tőlük, számolják ki ők maguk, miből mennyire van szükség.

A zuhanyzók melletti helyiségekben fodrász- és borbélyműhelyek is működnek egész nap. A fodrászok és borbélyok önkéntesek, a szolgáltatás teljesen ingyenes. Sokan csatlakoztak a szeretetszolgálatnak ehhez a modern kezdeményezéséhez. Van köztük olyan, aki Calabriából jön havonta egyszer, két éjszakát tölt vonaton, hogy egy teljes napon át szolgálhassa a szegényeket, borotválhassa a szakállukat. A sok adomány lehetővé teszi a sokféle szolgáltatást, konkrét segítségnyújtást a szegényeknek. Olyan segítségnyújtás ez, amelyben mindenkinek arca, neve van: a szegényeknek, akiket segítenek és a segítőknek is, még ha Krajewski érsek nem is ismeri személyesen mindegyiküket.

Ferenc pápa megválasztása után nem sokkal hangsúlyozta, hogy egy szegény, a szegényekért élő egyházat akar. A pápai alamizsnahivatal eszerint működik. Ferenc pápa szinte mindennap felhívja Konrad atyát és érdeklődik a dolgok mente felől. Több pénzt küld, mint amennyit kérnek. Egyszer vett kétszáz hálózsákot a hajléktalanoknak, máskor azt találta ki, hogy a Vatikáni Múzeumban felejtett esernyőket osztja szét közöttük. Az irgalom konkrét cselekedeteit gyakorolja.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése