2015. augusztus 8., szombat

Ír püspök imafelhívása a Földközi tenger térsége menekült-válságának megoldására



Ír püspök imafelhívása a Földközi tenger térsége menekült-válságának megoldására


380 migránst mentett ki az olasz parti őrség aug. 6-án - ANSA

Olyan ez, mint a nagy ír éhínség
„Ártatlan életek ilyen magas számú vesztesége erősen emlékeztet bennünket a „koporsó hajókra” (coffin ships) a nagy ír éhínség idején” – ezekkel a szavakkal fordult William Crean püspök, az ír Cloyne egyházmegye főpásztora az összes plébániához, hogy közös imádságra hívja őket a szentmisék során a mediterrán világ térségének migráns válsága miatt. (A nagy ír éhínség idején 1845-ben több mint egymillió ír halt éhen, több millió kivándorolt az Újvilágba, miközben a közeli protestáns Anglia tétlenül nézte a szomszéd ország halálos vergődését. Az éhínség előtt a lakosság létszáma 8 millió fölött volt, utána alig maradt pár millió, de most is csak négy és fél millió az „aranykorhoz” képest.)
Globális megoldást a globális válsággal szemben
Crean püspök az ír püspöki konferencia külföldi segélyszervének a vezetője, így szól felhívásában: „Naponta látunk szívbe markoló képeket az éhség, a háború és más súlyos veszélyek miatt elmenekültekről, akik biztonságos, emberhez méltó életet keresnek maguk és családjaik számára Európában”. Crean püspök hálás köszönetet mondott az ír tengerész szolgálat humanitárius segítségéért, melynek tagjai számos családi szállal kötődnek a cloyne-i egyházmegyéhez. „Kötelességünk – figyelmeztet a püspök – hogy védelmezzük a jogait, a vallását és a hagyományait azoknak a menekülteknek, akik üldöztetés miatt keltek útra”. A cloyne-i főpásztor Ferenc pápára utal, aki nyíltan képviselte azt a véleményt, hogy Európának nagyobb részt kellene vállalnia a segítő szolgálatban, ahogy például Lampedusa szigetén tette 2013-ban. „Ami legjobban hiányzik, az egy átfogó megoldás erre a globális krízisre, hogy szembesüljünk az erőszakkal kényszerített elvándorlás alapvető okaival”.
Hogy befogadásra és megértésre leljenek
Crean püspök végül jelezte az egyházmegye híveinek, hogy összeállított számukra egy imafüzetet, mely segít a menekültekért folytatott imádság során, főként azokért, akik a Földközi tengeren át sokszor nyomorúságos bárkákban próbálnak átjutni Európába és azokért is, akik életüket vesztették e veszélyes vállalkozás során. Imádkozom továbbá azért, hogy befogadásra és emberi megértésre leljenek, ezért is kérem a Szűzanya közbenjárását, aki bizonyára jól és személyesen ismeri a menekültek fájdalmas gondjait” – szól az ír főpásztor imádsága.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése