2015. augusztus 7., péntek

Ferenc pápa: A keresztényeknek joguk lelkiismeretük szerint megnyilatkozni és cselekedni



Ferenc pápa: A keresztényeknek joguk lelkiismeretük szerint megnyilatkozni és cselekedni

A Szentatya üzenetet küldött a Kolumbusz Lovagok amerikai katolikus jótékonysági szervezet philadelphiai kongresszusára, amelyet augusztus 4–6. között tartanak – tájékoztat a Vatikáni Rádió. A Kolumbusz Lovagok a világ legnagyobb katolikus jótékonysági szervezete.

Carl Albert Anderson (középen), a Kolumbusz Lovagok főlovagja
a philadephiai kongresszus sajtótájékoztatóján
A pápa nagy elismeréssel szól eltökélt tanúságtételükről, amelyet a házasság és a család keresztény értelmezésével tesznek. Ma, amikor a házasság intézménye hatalmas kulturális erők támadása alatt áll, a hívők arra kaptak meghívást, hogy tegyenek tanúságot a bibliai hit és a természetjog alapvető igazságáról, amely nélkülözhetetlen a társadalom bölcs és igazságos rendjéhez. Ehhez nagy bölcsességre és kitartásra, továbbá a szentekhez hasonló türelemre van szükség.

A pápa reményének ad hangot, hogy a kongresszus felhívja az amerikai katolikusok – mint felelős állampolgárok – figyelmét arra, hogy járuljanak hozzá azoknak a szabadságjogoknak a védelméhez, amelyeken nemzetük alapszik. Ezek sarokköve a vallásszabadság, amely nemcsak mint istentiszteleti szabadság értelmezendő, hanem úgy is, mint az egyének és intézmények joga, hogy lelkiismeretük szerint megnyilatkozzanak és cselekedjenek. Mivel ezt a jogot a közpolitika és az egyéni jogokat a közjó fölé helyező kultúra fenyegeti, szükség van a társadalom közjaváért aggódó, pártállástól és vallástól független állampolgárok lelkiismeretének mobilizálására – hangsúlyozza a Szentatya. Ferenc pápa reméli, hogy a Kolumbusz Lovagok által elindított katekézis- és imaprogram az októberi vatikáni püspöki szinódus és a szeptemberi philadelphiai családtalálkozó közeledtével jelentősen hozzájárul majd ehhez a prófétai tanúságtételhez.

A vallásszabadság védelme globális szinten is kötelezi a hívőket, hogy választ adjanak a kisebbségek elleni támadásokra a világ különböző részein. A Szentatya háláját fejezi ki a lovagoknak, hogy ráirányították a közvélemény figyelmét e súlyos humanitárius tragédiára. A pápa a szolidaritás gyakorlati kifejeződéséért is köszönetet mond nekik: a Kolumbusz Lovagok a keresztény menekültek számára a közelmúltban létrehozott segélyalap által enyhítik az egyének és családok szenvedését. Az egyházfő üzenetében hangsúlyozza, sürgető szükség van a meg nem szűnő imaáldozatra a szívek megtéréséért, a fanatikus erőszak és intolerancia felszámolásáért és azoknak az alapvető emberi jogoknak az elismeréséért, amelyeket nem az állam biztosít, hanem a Teremtőtől származnak, akihez minden hívő mint a béke Istenéhez fordul.

A Szentatya üzenetében végül nagy elismeréssel szól a Kolumbusz Lovagok jótékonysági, nevelési és spirituális tevékenységéről, amellyel hozzájárulnak az egyház missziójához és Péter utódának szolgálatához.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése