2015. augusztus 6., csütörtök

A világ ne nézze némán a keresztényüldözést – kéri a pápa



A világ ne nézze némán a keresztényüldözést – kéri a pápa


Játékosztás egy jordániai menekülttáborban - EPA

„Az egyház nem feledkezik meg az üldözött keresztényekről Irakban és kéri a nemzetközi közösséget, hogy ne álljon mozdulatlanul e bűntettek láttán.” Ferenc pápa így fogalmazott levelében, amelyet Maroun Lahhamnak, a jeruzsálemi latin rítusú segédpüspöknek és jordániai patriarchális helynöknek küldött. Az alkalmat az adta, hogy egy éve érkeztek meg az irakiak Jordániába, miután az ún. Iszlám Állam dzsihadistái elűzték őket országukból. Az évforduló kapcsán augusztus 7-én, pénteken Nunzio Galantino püspök, az olasz püspöki konferencia főtitkára Jordániában érkezik, hogy látogatást tegyen néhány menekült-befogadó központban.
A keresztények a fanatizmus és az intolerancia áldozatai
A pápa levele a remény szavait kívánja eljuttatni azokhoz, akiket az erőszakos elnyomás arra kényszerített, hogy elhagyják otthonaikat és földjüket. A pápa több alkalommal hangot adott az embertelen, megmagyarázhatatlan üldözésnek, amely világszerte elsősorban a keresztényeket érinti, akik a fanatizmus és az intolerancia áldozatai, gyakran mások néma tekintete előtt. Ők a mai vértanúk, akiket megaláznak és diszkriminálnak az Evangéliumhoz való hűségük miatt. A Szentatya felhívást intéz a szolidaritásra, amely egy olyan egyház jele, amely nem feledkezik meg a hitük miatt száműzött gyermekeiről és nem hagyja magára őket. A pápa felhívásával tudatni akarja velük, hogy mindennap ima száll fel értük és elismerésre kerül tanúságtételük.
Tanúságot tesznek Krisztus feltámadásáról a fájdalomban való osztozással és a szolidáris segítségnyújtással
Ferenc pápa nagy háláját fejezi ki azoknak a közösségeknek, amelyek felvállalták e testvérek támogatását anélkül, hogy tekintetüket elfordították volna. Ehelyett tanúságot tesznek Krisztus feltámadásáról a fájdalomban való osztozással és a szolidáris segítségnyújtással menekültek százezreinek. Fejhajtás ez a szenvedés előtt, amely megölheti a reményt és egyben testvéri szolgálat, amely a létezés legsötétebb pillanatait is enyhíti.
A nemzetközi közösség ne figyelje némán és ernyedten ezeket az elfogadhatatlan bűntényeket
Ferenc pápa tehát erős felhívást intéz a világ közvéleményéhez, hogy szenteljen nagyobb figyelmet, legyen érzékenyebb és mutasson nagyobb részvétet a keresztényeket és a vallási kisebbségeket érő üldöztetés iránt. Megújítja kívánságát, hogy a nemzetközi közösség ne figyelje némán és ernyedten ezeket az elfogadhatatlan bűntényeket, amelyek a legalapvetőbb emberi jogok aggasztó megvetése és amelyek megakadályozzák a népek, kultúrák és vallások közötti gazdag együttélést.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése