2015. április 1., szerda

Nagyszerda



Nagyszerda
Iz 50,4-9a                                                Mt 26,14.25
„Reggel fölébreszti fülemet.”(4)
Harmadik Ebed Jahve dal.

Dávid kapott a Messiásról látomást. Ebben hangzik el az a kijelentése, hogy: „Vágóáldozatot és ételáldozatot
nem kívántál,
Hanem készségessé tetted fülemet…
…ezért így szóltam: »Íme, eljövök!
A könyvtekercsekben meg van írva rólam,
hogy teljesítem akaratodat.« (Zsolt 40,7-8)
A Szolga teljesíti Ura akaratát, vállalja a megváltást. Az egyszerű szolgákat korán ébresztették a munkához, és már reggel kiosztották a napi tennivalókat. Jézus maga is –egész éjszakai ima után – reggel választotta ki apostolait, és tette őket hivatalosan άπόστολος- szá, azaz küldötté, apostollá.
Jézus maga a szolga ebben a harmadik Ebed Jahve dalban. Nem kis szenvedés volt az éjszakai elfogatás után népének véneitől elfogadni a kivettetést, a halálos ítéletet a káromkodás vádjával.
Reggel pedig meg kellett hallania a további galád terveket: átadják a pogányoknak, tehát olybá veszik, mint a nem-szent nép tagját. Ott aztán jön az ostorozás, arculverés, gyalázás, köpködés, tehát legaljasabb bántalmazások.
Hátamat odatartottam…, …orcámat is…”(6) Tehát Jézus maga engedelmesen vállalja a szenvedést, nem rejti el arcát, nem menekül.
A kovakőből csiholják a tüzet: Jézus arcából a kegyetlenséggel az engedelmesség és szeretet tüzét gyújtották.
Jézus egyedül szenvedi el mindezt, de tudja, hogy Atyjánál igazságos jutalom várja. Ott nincsenek esélyei a hamis vádaknak, nem merik őt többé káromkodással vádolni. Mit hebegnek majd a Kaifások és csatlósaik? Régen elporladnak, megemésztik őket a molyok és kukacok.(9)
Ezt az izajási részletet későbbi hozzáadásnak minősítették a XIX.sz.-i ’tudósok’. Amikor a vita tetőfokon állt, előkerült egy Izajás tekercs, ez a részlet és a papirusz Izajás korabeli volt!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése