2015. március 31., kedd

Nagykedd



Nagykedd
Iz 49,1-6                                         Jn13,21-33.36-38

„A nemzetek világosságává teszlek.”(6)

A mai olvasmányban Izajás a Messiást, mint az Úr szolgáját mutatja be. Ez az úgynevezett második ének az Úr szolgájáról. Tegnap, az első részben arról elmélkedtünk, hogy a nemzeteknek igazságot hoz az Úr szolgája, ezt csendes hangon hirdeti az utcákon.
A második énekben, ma, arra mutat rá a próféta: „hogy anyám méhétől emlegette nevem.”(1) Mielőtt a Második Isteni Személy megtestesült volna, az angyal Jézusnak nevezi, azaz Megváltónak. „Az Ő szája olyan lesz, mint az éles kard”, „mint a hegyes nyíl”.(2) Vele és általa győz Isten.
Elsősorban Izrael megmentése lesz a feladata. De ez még csak kezdet a prófétai jövendölés szerint, mert Isten „a nemzetek világosságává tette a Megváltót.”(6)
Amely nemzetek elfogadták a krisztusi tanítást, a hit és erkölcs alapelveit, azok valóban megvilágosodtak a vallás, de még az egyszerű földi dolgok megítélése terén is, pl. a legmagasabb rendű civilizáció a zsidó-keresztény kultúra nyomában jár.
Vannak azonban nemzetek, akik nem fogadták be Jézust, sőt olyanok is, akik elsötétültek idővel. Ezeknek a sorsa a legrosszabb, mert az elvesztett hitet nem, vagy csak nagyon nehezen lehet visszanyerni.
Nekünk, magyaroknak is nagy a kárunk. Igyekeznünk kell az igaz Világossághoz visszavezetni egész népünket.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése