2015. március 16., hétfő

Ferenc pápa: Isten szerelmes belénk



Ferenc pápa: Isten szerelmes belénk


Isten szerelmes az emberbe, velünk álmodik, és ezt egyetlen teológus sem tudná megmagyarázni – erről beszélt Ferenc pápa március 16-án a Szent Márta-házban tartott reggeli szentmise homíliájában. A Vatikáni Rádió híradása.


A pápa beszédében Izajás próféta olvasmányából indult ki, aki által az Isten „új eget és új földet ígér”, de amikor Isten második teremtéséről van szó, az még az elsőnél is csodálatosabb. Az Úr ugyanis újjáalkotja a bűn által megrongált világot Jézus Krisztusban, benne újít meg mindent, és Isten kinyilvánítja végtelen örömét.

Istennek álmai vannak rólunk

Észrevesszük – mondta a pápa, – hogy az Úr végtelenül lelkes, örömről beszél, és így szól: „Örömöm lelem a népemben.” Az Úr arra gondol, amit majd tenni fog, mert ő maga együtt fog örvendezni a népével. És mintha álma lenne az Úrnak! Az Úr álmodik, megvannak a maga álmai rólunk – szólt ihletetten Ferenc pápa, mintegy a próféta nevében. – Ó, milyen szép is lesz, amikor együtt leszünk, amikor az egyik, a másik és a többi is mind együtt jár. De élvezni fogom azt a pillanatot! Hogy egy példát mondjak, ami segíthet nekünk, mintha egy lány a vőlegényére gondolna: „Ha majd együtt leszünk, amikor összeházasodunk…” Ilyen az Isten álma.

Isten olyan, mint egy szerelmes

Isten mindannyiunkra gondol, jót gondol rólunk, és szeret minket – folytatta a pápa reggeli homíliáját. – Örömről álmodik, aminek majd részese lesz. Ezért akar bennünket újjáteremteni, új szívet adni, ezért teremti újjá a szívünket, hogy győzelemre vigye az örömet – fejtegette a Szentatya.

Majd így folytatta: Gondoltatok ti erre? Az Úrnak álma van rólam! Gondol rám! Eszébe jutok, és a szívében vagyok! Az Úr képes arra, hogy megváltoztassa az életemet! Annyi terve van!  „Építünk egy házat, szőlőt ültetünk, együtt eszünk…” – mindez persze álom, ahogy csak a szerelemesek tesznek. Itt azonban az Úr lesz szerelmes a népébe. Amikor azt mondja neki, a népének: „Én téged nem azért választottalak, mert erős, nagy és hatalmas vagy. Én éppen azért választottalak, mert a legkisebb vagy.” Akár azt is mondhatod: »A legnyomorúságosabb vagyok mindenki közt!« De én téged választottalak. És ez a szeretet!

Ezt egy teológus sem tudja megmagyarázni

Az Isten szerelmes belénk – ismételte meg a pápa alapgondolatát az evangélium összefüggésében, mely a kafarnaumi királyi tisztviselő fiának meggyógyításáról szól (Jn 4,43–54).

Azt hiszem, nincs egyetlen teológus sem, aki meg tudná magyarázni ezt: mert nem lehet megmagyarázni – tette hozzá a Szentatya. – Erről csak gondolkodhatunk, ezt megérezhetjük, és sírhatunk miatta. Örömkönnyekkel. Az Úr meg tud változtatni minket! De mit is kell csinálnom? Hinni! Hinni, hogy az Úr képes engem megváltoztatni, hogy az Úr hatalmas.

A hit helyet csinál Isten szeretetének

Ahogyan az az ember tette az evangéliumban, akinek beteg volt a gyermeke. „Uram, gyere, mielőtt ez a gyerek meghalna!” „Menj, a te fiad él!” Az az ember hitt Jézus szavának, és útnak indult. Hitt. Hitte, hogy Jézusnak hatalma van megváltoztatni a fia egészségét. És győzött. A hit helyet csinál Isten szeretetének, de nem a nagyhatalmúnak, hanem annak, aki szeret engem, aki belém szeretett, és velem álmodik. Ez a hit. Helyet teremteni az Úrnak, hogy jöjjön el, és változtasson meg engem – fejezte be homíliáját Ferenc pápa hétfő reggeli szentmiséjén.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése