2015. március 17., kedd

“Az egyház Jézus háza” – Ferenc pápa homíliája



“Az egyház Jézus háza” – Ferenc pápa homíliája a kedd reggeli szentmisén


Ferenc pápa homíliája a befogadásról - OSS_ROM

„Az egyház Jézus háza, az irgalom háza, mely befogad mindenkit, tehát nem olyan hely, melynek az ajtaját a keresztények bezárhatnák” – emelte ki Ferenc pápa a Szent Márta ház kápolnájában tartott kedd reggeli homíliájában. Az a konfliktus a mindenkinek ajtót nyitó Jézus és azok között áll fenn, akik viszont bezárják az ajtót azok előtt, akik pedig kopogtatnak az egyház ajtaján.
Ne tartóztassuk fel azt, aki Krisztust keresi
A templom küszöbénél fakadó folyók Ezekiel próféta említette képéből indult ki Ferenc pápa a homíliájában. Ezek a vizek, melyek áradó folyókká válnak és halak hemzsegnek benne, az életet jelképezik és gyógyítanak. Ehhez kapcsolódik az evangéliumban a Beteszda fürdő vize, melynek gyógyító erejére vár egy 38 éve beteg ember. Ferenc pápa megjegyezte róla, hogy talán kicsit lusta is volt, hogy törődjön a gyógyulásával, egyébként pedig nem tudott megmerülni a vízben , amikor az megmozdult. Ellenben Jézus meggyógyítja, és bátorítva útjára küldi. Ez elszabadítja a törvény doktorainak a kritikáját, mert a gyógyítás szombatnapon történt.
Amikor a víz megmozdul…
Ez a történet ma is sokszor megesik – jegyezte meg a pápa és elmondta azt, ahogy ez ma közöttünk is megtörténhet: Egy férfi vagy egy nő, aki beteg a lelkében, talán szomorú, mert annyi hibát követett el az életében, de most, egy adott pillanatban, amikor a vizek mozgásba jönnek, vagyis a Szentlélek működni kezd, megérez egy szót és azt mondja: ”Most én elmennék..!”. Erőt vesz magán és elindul. De hányszor is történik meg, hogy az ilyenek a keresztény közösség ajtaján kopogtatva, zárt ajtókra találnak! Te most nem, most nem tudsz, most nem jöhetsz be. Elhibáztad, most nem…, de ha akarsz jönni, akkor gyere vasárnap a szentmisére, most maradj csak itt, de ne hibázz többé…! Ez az, amikor azt, amit a Szentlélek művel az emberek lelkében, a keresztények a törvénymagyarázók lelkületével szétrombolnak.
Az egyház Jézus háza
Mindez nagyon bánt engem – vallotta meg Ferenc pápa – rögtön leszögezve: Az egyház ajtói mindig nyitva vannak. Az Jézus háza és Jézus mindig fogad. De nemcsak befogad, hanem elmegy megkeresni az embereket, miként megtalálta azt az embert a fürdőben. Ha pedig azok sérültek, vajon mit csinál Jézus? Szemrehányást tesz, hogy sérült? Nem, hanem a vállára veszi. Ezt nevezzük irgalomnak. Emikor pedig a szemükre veti: Irgalmasságot akarok és nem áldozatot!” – akkor éppen erről beszél.
A törvény az Isten és az embertárs szeretete
Ki vagy te – folytatta a pápa a megfontolásait – hogy bezárod az ajtót, amikor egy férfi vagy egy nő kopogtat, aki meg akar javulni, aki be akar lépni Isten népébe, mert a Szentlélek felrázta a szívét? A nagyböjt segít abban, hogy ne kövessük el azt a vétket, mely megveti Jézusnak a beteg iránti szeretetét pusztán csak azért, mert az ellentétes a törvénnyel. Kérjük ma az Úrtól ebben a szentmisében magunknak és az egész egyház számára a megtérést Jézushoz, Jézus irgalmasságához.  Így teljessé válik a törvény, mert a törvény azt jelenti, hogy szeressük az Istent és a felebarátot, mint önmagunkat” - fejezte be kedd reggeli szentmiséjének a homíliáját Ferenc pápa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése