2015. február 27., péntek

Nagyböjt első hete péntek




Kérünk Istenünk add meg híveidnek,hogy a nagyböjt üdvös hatására tetszésed szerint alakuljanak és az önként vállalt testi vezeklés mindannyiunk számára hozzon lelki gyümölcsöt.A mi Urunk,Jézus Krisztus a te fiad által,aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben,Isten mindörökkön örökké.

Nagyböjt első hete péntek
Nem kívánom a bűnös halálát, hanem hogy megtérjen és éljen
Mt 5,20-26

„Én viszont azt mondom, nektek”

Talán feltűnő egyeseknek, akik a teljes Szentírást nem ismerik, hogy a mai evangéliumi szakaszban nagyon éles ellentétet fogalmaz meg Jézus az Ószövetséggel szemben: „Hallottátok, hogy ezt mondták a régieknek: Ne ölj, aki pedig öl, méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek. hogy mindenki, aki haragszik testvérére, méltó az ítéletre. Ha valaki azt mondja a testvérének: oktalan, méltó a főtanács ítéletére; aki pedig azt mondja: Bolond, máltó a gyehenna tüzére”. (Mt 5,21-22) Valóban nagyon komolynak kell lennie a problémának, mert Jézus nem mondott volna ennyire súlyos ítéletet azokra, akik ilyesmikkel sértegetik embertársaikat. Mi mást akarhat a szelíd és alázatos Szívű Jézus, mint megvédeni az embereknek alapvetően biztosított emberi méltóságot, amelyet a Teremtő legmagasabb rendű földi teremtményének, az embernek adott. Az ember örömére teremtette Isten a gyönyörű anyagvilágot. A csillagok milliárdjait a világűrbe helyezte, hadd bűvölje el az emberek kutató tekintetét. Az állatoknak szeme sosem lesi a csillagokat. A gyönyörűbbnél gyönyörűbb virágokat legfeljebb azért lesik az állatok, mert azokkal táplálkoznak. A pompás tollú vagy szőrű állatok egymásban sosem látnak többet, mint jóízű ennivalót. Amikor Isten megteremtette az első embert, megmutatta neki a föld összes állatát. Elvezette őket Ádám előtt, aki megszemlélte, elnevezte és ezzel birtokába is vette valamennyit. Aztán az előre elkészített gyönyörű kertbe vezette, megmutatta, neki adta ezekkel a szavakkal: Műveld és őrizd meg! (Ter 2,15) Aztán azt mondta Isten: „Nem jó, hogy az ember egyedül van. Alkossunk neki hozzá illő segítőt is. Aztán az Úr Isten asszonnyá formálta a bordát, amelyet az emberből kivett, és odavezette az emberhez”. (18.22.) Megcsodálta és megszerette az ember az asszonyt, a kemény szépség a bajosat. Aztán szerelmükből születtek gyermekeik, fejlődtek gyönyörűvé. Isten pedig megáldotta őket, hogy szeressék egymást, egymást boldogítsák itt és majd Isten még gyönyörűbb országában örökké. Később kezdett deformálódni az elsőszülött, majd irigyelte sorsát, aztán kihívta és agyonverte. Kevésbé nézték a csillagokat. Jöttek a félelmetes veszekedések, goromba szavak, durva ütések. Ezek után van-e kérdése valakinek, hogy Jézus miért mondja: Hallottátok, mit mondtak a régieknek. Én pedig sokkal szigorúbban őrködöm az eredeti jón és szépen, mert máris túlságosan eldurvult az ember. Nektek, tanítványaimnak is ezt parancsolom: az igaz és szépen szerető emberiséget szolgáljátok.

Zs 129
Zarándok-ének. A mélységből kiáltok hozzád, Uram! Uram, hallgasd meg szavamat! Legyen füled figyelmes hangos esedezésemre. Uram, ha a vétkeket számon tartod, Uram, ki állhat meg előtted? Hiszen tenálad a bocsánat, hogy féljünk téged. Benned bízom, Uram. Lelkem bízik az ő szavában,várja lelkem az Urat, jobban, mint az őr a hajnalt. Jobban, mint az őr a hajnalt, várja Izrael az Urat, mert az Úrnál van az irgalom, és bőséges nála a szabadítás. Ő megszabadítja Izraelt minden gonoszságától.

Kérünk Istenünk erősítsd bennünk az egyenesen gondolkodó elmét és a készségesen jót tevő akaratot,hogy akik nélküled nem létezhetünk,törvényeid szerint tudjunk élni.A mi Urunk,Jézus Krisztus a te fiad által,aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben,Isten mindörökkön örökké.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése