2015. február 22., vasárnap

A Megszentelt Élet Éve 50.



Szent Péter apostol székfoglalása

Imádkozzunk a rendi elöljárókért!

A rendi elöljárók, akik maguk is vezetettek a Szentlélektől, azt a megbízatást kapják, hogy ők vezessék a többieket. A magyar szó kifejező: elöl-járó. Egy személy, aki elöl jár bölcsességben a közösség hasznára, így a többiek bizalommal mehetnek vele, követhetik őt Krisztus felé. Együtt a társakkal és mégis elöljárói felelősséggel. Különböző rendek különféleképpen nevezik elöljáróikat. Például: apát, apátnő; perjel, perjelnő; tartományfőnök stb.
Idézet az imaszándékhoz:
"Amikor tehát valaki az apát nevét elvállalja, annak kettős tanítással kell vezetnie tanítványait: azaz mindazt, ami jó és szent, inkább tetteivel mutassa meg, mint szóval (...) Tudja, hogy milyen nehéz és terhes föladatot vállalt magára: a lelkek irányítását és sokféle emberek szokásainak szolgálatát. Mindenkihez sajátos jelleme és értelmessége szerint alkalmazkodjék, hogy ne csak a rábízott nyájnak ne vallja kárát, de a jó nyájnak gyarapodásán is örvendhessék." (Szent Benedek regulája)
"Rendünk vezetésének szelleme Jézus belső tulajdonságaiban gyökerezik, aki azért jött, hogy szolgáljon és életét adja a világért.
Benne hitben és szeretetben új kapcsolatba lépünk egymással." (A Sacré Coeur Konstitúciójából 139.§)
"Egyesekre közülünk a vezetés szolgálatát bízták, melyet az egység érdekében végeznek, egyszerűségben és szeretetben, az életre figyelmesen és a Szentléleknek engedelmeskedve. Az ő felelősségük, hogy segítsék felismerni, mire hív az Isten és milyen konkrét módon válaszolunk erre. A köz javát figyelembe véve ők vállalják a végső döntést, és irányítják küldetésünket." (A Sacré Coeur Konstitúciójából 142.§)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése