2015. február 8., vasárnap

Évközi 5. vasárnap




Évközi 5. vasárnap

Tanítás és gyógyítás
 
Az evangéliumban Péter anyósának, majd más betegeknek a meggyógyításáról olvasunk. Ezt követően pedig Jézus tanít, hirdeti az evangéliumot. Jézus küldetését sűríti magába ez a részlet, amely szerint a mi Urunk gyógyít és tanít. Küldetésének, földi tevékenységének két mozzanata ez, amelyek alapján az emberek megtapasztalják Isten jóságát és azt, hogy az Isten országa elkezdődött.
Jézus a mennyei Atya küldötte, aki Isten igéit hirdeti. Küldetése, hogy mindenkinek hirdesse az ország örömhírét. Feltámadása után pedig parancsba adta apostolainak, hogy folytassák az evangélium hirdetését. Ha az Egyház nem tekintette volna minden korban legfőbb feladatának az örömhír terjesztését, akkor eltávolodott volna az Úr akaratától és szándékától, és hozzánk soha nem jutott volna el a krisztusi tanítás. A történelem folyamán mindig voltak olyan papok és világi hívek, akik megértették, hogy az evangéliumot nem magukba zárni vagy eltitkolni kell, hanem továbbadni és életüket annak terjesztésére szentelték. Mert aki felismeri Krisztus szavában az örök életre vezető igazságot, az embertársait is segíteni fogja ezen igazság megismerésében és követésében.
Az evangélium megismerése nem a tanult vagy a gazdag emberek kiváltsága, hanem mindenki számára adott a lehetőség, hogy megismerje, elfogadja az üdvösség örömhírét és életét ahhoz igazítsa. Nekünk, akikhez a XXI. század elején eljut az örömhír, szintén tovább kell azt adnunk. Ha ezt nem tennénk meg, szégyenkezve kellene majd az Úr elé állnunk, mert nem teljesítettük az ő parancsát. Amikor a tanító Krisztusra figyelünk, aki tanítását apostolaira bízta, akkor felismerhetjük saját keresztény feladatunkat is: adjuk tovább az élő evangéliumot, Krisztus igaz tanítását!
Miként Jézus tanításának elfogadása az ember részéről a hit által történik, ugyanígy a csodák esetében is nélkülözhetetlen a hit. A hit vagy megelőzi a csodát, azaz a beteg kifejezi Jézus iránti hitét és az ő isteni hatalmában bízva kéri gyógyulását vagy a csoda eredményezi a hitet, azaz annak láttán az emberek hinni kezdenek Jézusban. A különféle csodaelbeszélések az evangéliumban azt mutatják, hogy Jézusban, az Isten Fiában mutatkozik meg leginkább az Atya minden ember felé kiáradó irgalma és szeretete. Isten nem elítélni, hanem megmenteni, megváltani, üdvözíteni akar minket. Isten szabadító hatalma mutatkozik meg a csodákban, amely az ember üdvösségét szolgálja. Bibliai értelemben a betegség a gonosznak, a sátánnak a hatalmát jelenti az ember felett. A betegség annak a jele, hogy valami elromlott az Isten által jónak teremtett ember testében vagy lelkében, s ez a gonosz lélek műve. Jézus azért jött el a világba, hogy kiszabadítson minket a gonosz hatalmából. Erre azért képes, mert az ő isteni hatalma nagyobb, mint a gonosz ereje. Krisztus felszabadít minket, hogy bátran Atyánknak merjük szólítani Istent, felemeljük hozzá lelkünket, hiszen ő is ilyen félelem nélküli kapcsolatot szeretne velünk kialakítani és fenntartani. A csodás gyógyítások Isten közbeavatkozásai és jelei.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Urunk, Jézus! Te földi életed során hirdetted az örömhírt és meggyógyítottad a betegeket, akik gyógyulásukat kérték tőled. Tanításoddal és gyógyításaiddal jelenvalóvá tetted Isten irgalmát az emberek között. Megmutattad, hogy hatalmaddal képes vagy legyőzni a gonoszt s ezáltal megszabadítani az embereket. Segíts minden embert, hogy tanításodban felismerje a követendő utat! Segíts, hogy csodáid növeljék hitünket! Mutasd meg nekünk, Urunk a te szeretetedet, hogy abból táplálkozva kövessünk téged! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése