2015. február 11., szerda

Évközi 5. hét szerda



Évközi 5. hét szerda


A tisztasági törvényekről a farizeusokkal és az írástudókkal folytatott vitát követően Jézus tanulságokat fogalmaz meg a nép számára. Márk evangélista elbeszéléséből úgy tűnik, hogy a vitát kezdeményező vallási vezetők eltávoztak. Nem a hátuk mögött beszél, hiszen a nekik szánt kritikát szemtől szembe elmondja. Most azokhoz kíván a kérdésről szólni, akik szívesen hallgatják őt. Amíg az írástudók előtt az általuk is jól ismert Izajás próféta szavaiból idéz, addig a nép számára egyszerű szavakkal szól a szív tisztátalanságáról, ami nem külső hatások eredménye, hanem az emberben lakó rossz következménye.
A felsorolt bűnök mindegyike - a paráznaság és a házasságtörés, a lopás és a gyilkosság, a kapzsiság, a csalás, az irigység, a káromlás, a kevélység és a léhaság - az ember szívéből ered. És ezekért az ember személyesen felelős. Ezek a bűnök eltorzítják emberségünket és istenképiségünket. Minden bűn kiindulópontja a bűnös vágy, a bűnös hajlam, a bűnös szándék, amely később konkrét cselekedetben testesül meg. Ezek a helytelen vágyak, szándékok, indulatok és hajlamok a szívünkben születnek meg, és ha nem teszünk ellene, felerősödnek, eluralkodnak rajtunk és bűnös cselekedetek megtételéhez vezetnek.
Imádkozom-e a szívem tisztaságáért? Őrzöm-e tisztaságát?
© Horváth István Sándor
Imádság:

Könyörülj rajtam, Uram Jézus Krisztus, mint ahogy a jobb latoron könyörültél! Hatalmas kegyelmedbe ajánlom értelmemet, lelkemet, testemet, becsületemet és minden javamat.
Oltalmazz engem és szeretteimet, minden embertársamat a gonosztól, kártól és veszedelemtől. Öld ki belőlünk a bűn átkát, és add, hogy új életet éljünk!
Canisius Szent Péter 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése