2015. január 16., péntek

Ferenc pápa: Hallgassák meg a szegényeket!



Ferenc pápa: Hallgassák meg a szegényeket!


Miután udvariassági látogatást tett a Fülöp-szigeteki elnöknél, Benigno Aquinónál, Ferenc pápa pénteken a manilai elnöki palotában találkozott a politikai vezetőkkel és a diplomáciai testület tagjaival.


                                     

A Szentatya erőteljes hangú beszédében arra szólította a politikai vezetőket, hogy az emberi személy teljes fejlődését segítsék, járjanak elöl a tisztességben és a felelősségvállalásban.

Hiteles emberi értékek

A Fülöp-szigeteki társadalom ötszáz éve ismerte meg az evangéliumi jó hírt. Remélhetőleg a keresztény üzenet, mely áthatja az ország lakóinak lelkét, továbbra is a jóságra, a méltóságra ösztönzi a társadalmat. Ferenc pápa leszögezte, hogy látogatása elsősorban lelkipásztori jellegű, együtt kívánja ünnepelni a Fülöp-szigetekiekkel az evangelizálás ötödik centenáriumát.

Tájfun után összefogás

Látogatása emellett szolidaritásának jele is a tájfun sújtotta lakosság iránt. Az egész világ csodálta a Fülöp-szigetekiek erejét, hitét és hősies helytállását a természeti katasztrófa után. Ezek az erények nem utolsósorban a keresztény reményben és szolidaritásban gyökereznek, melyek nyomán annyi jó és nagylelkű megmozdulás született, főként a fiatalok körében. Nagy áldozatok árán, idejüket és anyagi forrásaikat felajánlva létrehoztak egy kölcsönös segítő hálózatot a közjó érdekében.

Tisztességes politikusok

A szolidaritás e példája az újjáépítésben fontos tanulsággal szolgál – állapította meg a pápa. Akár egy család, minden társadalom a legmélyebb forrásaiból merít az új kihívások előtt. Ma a Fülöp-szigetek, hasonlóan más ázsiai országokhoz, modern, szilárd alapokra épülő társadalmat kíván létrehozni. Ez a társadalom tiszteletben tartja a hiteles emberi értékeket, védelmezi az emberi méltóságot és az Istenre épülő jogokat, valamint kész szembenézni az újonnan jelentkező összetett politikai és etikai problémákkal.

Mint ahogy sokan jelezték az országból, ma óriási szükség van arra, hogy a Fülöp-szigeteken a politikai vezetők kitűnjenek a tisztességben, a feddhetetlenségben és a közjó iránti felelősségtudatban. Így megfelelő erkölcsi háttérrel képesek lesznek szembenézni a jelenlegi igénykkel, és a jövő nemzedékeinek egy valóban igazságos, szolidáris és békés társadalmat adhatnak át.

Meghallgatni a szegényeket, leszámolni a korrupcióval

Ezeknek a nemzeti célkitűzéseknek a megvalósításához elengedhetetlen a szociális igazságosság és az emberi méltóság tiszteletben tartásának erkölcsi imperatívusza – hangsúlyozta a pápa. A tekintélyes bibliai hagyomány minden nép számára előírja a szegények meghallgatásának kötelességét, mint ahogy az igazságtalanság, az elnyomás megszüntetését is, mely nyilvánvaló és botrányos társadalmi egyenlőtlenségekhez vezet. A szegényeket kirekesztő társadalmi felépítés megreformálása elsősorban az elme és a szív megtérését igényli.

A Fülöp-szigeteki püspökök 2015-öt a szegények évének nyilvánították. A pápa reméli, hogy ez a kezdeményezés arra ösztönöz majd minden társadalmi réteget, hogy utasítsa vissza a korrupciót, amely elveszi a szegényektől a javakat.

Család, fiatalok, társadalmi egység

A társadalmi megújulásban természetesen alapvető szerepet játszik a család, ezen belül is a fiatalok. Küldetése nélkülözhetetlen a társadalom számára. A családban a gyermekek az egészséges értékek és eszmék, a másik iránti őszinte odafigyelés szellemében növekednek. De a családot el lehet torzítani és tönkre lehet tenni, ezért támogatásra van szüksége – figyelmeztet Ferenc pápa.

Tudjuk, milyen nehéz a mai demokráciákban megőrizni és védelmezni az alapvető emberi értékeket, tiszteletben tartani a személy sérthetetlen méltóságát, a lelkiismereti és vallásszabadságot, az élethez való elidegeníthetetlen jogot, legyen az a meg nem született gyermekek, az idősek vagy a betegek élete. Ezért a családokat és a helyi közösségeket támogatni kell abban, hogy ezeket az értékeket átadhassák a fiataloknak, és képesek legyenek előmozdítani egy tisztességes kultúrát, amely a jóság, a hűség és a szolidaritás szilárd alapjain egybetartja az egész társadalmat.

Vallásközi párbeszéd

Ferenc pápa végül arra buzdította a Fülöp-szigeteki politikusokat, hogy továbbra is segítsék elő az ázsiai országok közötti megértést és együttműködést. Támogassák a vallásközi párbeszédet; az ország déli részén felmerülő feszültségek békés megoldásában pedig vegyék figyelembe az őslakosok és a vallási kisebbségek jogait is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése