2012. november 10., szombat

31. nap a Hit Évében.




Katekézis a Hit Évében XVI. Benedek pápa rendelkezése szerint

2012.11.10. szombat

A teremtmények részesedése az örökkévalóságban

Az örökkévalóság Isten sajátságos létezési módja, ezért teremtmény csak bizonyos szempontból részesülhet benne. A kinyilatkoztatásból tudjuk, hogy az angyalok és az emberek nem öröktől fogva léteznek,
de létük soha meg nem szűnik.A megigazultak részesülhetnek Isten örök és végtelen életében, de csakis analóg értelemben,hiszen végességük folytán képtelenek a végtelen tökéletesség befogadására.
A kegyelemtől nyert befogadóképességük szerint kapnak ugyan Isten életéből, de sohasem élhetik meg annak végtelen tökéletességét .Az üdvözültek és az angyalok örökkévalóságát a skolasztika óta aevum-nak mondja a teológia, szembe állítva Isten aeternitas-ával. A skolasztikán belül két ellentétes vélemény uralkodik arra nézve,hogy az aevum osztozik-e Isten örök jelenében, vagy pedig egymásutániságban élik meg az angyalok és az üdvözültek azt a boldogságot, amely a Szentháromság boldogságából kijut nekik.

Isten örökkévalósága és a tanítóhivatal

Isten örökkévalóságát általánosságban vallja már a Pszeudo-Athanáz-féle hitvallás (DS 75), a Boétiusz-féle értelmezésben pedig a IV. lateráni és az I. vatikáni zsinat (DS 800; 3001). Ezek alapján dogmának kell mondanunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése