2019. szeptember 2., hétfő

Ferenc pápa az olasz onkológusokhoz: Reménységgel gyógyítsatok!



Ferenc pápa az olasz onkológusokhoz: Reménységgel gyógyítsatok!


Az Olasz Onkológusok Szövetségének 150 tagját fogadta Ferenc pápa szeptember 2-án hétfőn délben a Kelemen-teremben. Hozzájuk intézett beszédében a megelőzés fontosságára, az onkológiai gyakorlat irgalmas jellegére, az eutanázia elkerülésére bíztatta a daganatos betegségeket gyógyító orvosokat.

A pár héttel nemzeti kongresszusuk előtt álló orvosoknak Ferenc pápa a kutatás és megelőzés alapvető fontosságát emelte ki, amihez társuljon mindig az előrehaladás a klinikai gyakorlatban. Teremtsenek kapcsolatokat a kutatás és gyógyítás különféle szakterületei között. Mindeközben soha ne feledkezzenek meg az egyes betegekről, akiknek a lehető legjobb gyógyítást biztosítsák. Szabják mindig személyre már a diagnosztikát, majd az ápolást is, ami így az irgalmasság onkológiájává lesz.
Soha ne mondjanak le a reménységről
Ferenc pápa állást foglalt az eutanázia ellen, mely csak látszólag áll az emberi szabadság szolgálatában, valójában a személy haszonelvű szemléletéből ered, mely a gyógyítást adott esetben haszontalannak tartja, hiszen a költségek és a beteg javulása nem áll arányban, vagy éppen nem lehet már elkerülni a fájdalmat. Ezzel szemben nagyon fontos a beteg személyes kísérése, fájdalmának lehetséges enyhítése, illetve család környezet biztosítása hospice szolgálat keretében. Soha ne válasszák a halált, mert a látszólagos megoldás mögött valójában mindig elutasítják a reménységet.
Jézus az orvosok kollégája, mert az Atya őt küldte az emberiség gyógyítására
Beszébe végén Ferenc pápa Jézust az emberiség legnagyobb mesterének nevezte. Az ő szemlélése segítse a betegeket, hogy ne szakítsák meg a szeretet kapcsolatait és ajánlják fel szenvedéseiket testvéreikért. Jézus ugyanakkor példa az orvosok számára is, amennyiben az ő kollégájuk, hiszen az Atya őt küldte az emberiség gyógyítására.  Szeretete továbbításának legfontosabb útja a közelség a betegekhez, amihez Mária közbenjárása nyújtson segítséget - zárta beszédét Ferenc pápa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése