2019. január 4., péntek

Ferenc pápa levelet küldött az USA püspökeinek – kijelöli a kiutat



Ferenc pápa levelet küldött az USA püspökeinek – kijelöli a kiutat

Az amerikai főpásztorok január 3-án, csütörtökön levelet kaptak a pápától abból az alkalomból, hogy január 2-8. között Illinois állam északi részén a Mundelein Szemináriumban lelki gyakorlaton vesznek részt. Az egyhetes visszavonulást a Szentatya hívására szervezték, aki arra kérte a püspököket, hogy merüljenek el az imában, miközben az egyház keresi a választ az idők jeleire.

A lelkigyakorlatot Raniero Cantalamessa kapucinus atya, a Pápai Ház prédikátora vezeti Márk evangéliumának egy részlete alapján: „Tizenkettőt válaszott ki, hogy vele tartsanak és hogy igehirdetésre küldje őket.” (Mk 3,14) A lelkigyakorlaton közös és személyes elmélkedések, csendben elfogyasztott ebédek, mindennapi szentmisék, vesperások, gyónási lehetőségek váltják egymást, illetve személyes és közösségi imák az Oltáriszentség előtt. A Mundelein Szeminárium a Tavi Szűz Mária Egyetem területén található. Ez a chicagói érsekség legfőbb szemináriuma és teológiai iskolája, ahol közel 200 szeminarista tanul 34 egyházmegyéből az USA-ból és a világ különböző részeiről.

Tornielli vezércikke

Ferenc pápa hosszú levele az amerikai püspökökhöz kijelöli az utat az egész egyház részére - fogalmaz Andrea Tornielli, a vatikáni Kommunikációs Dikasztérium új főszerkesztője, aki ezzel kapcsolatban január 3-án vezércikket írt, amelyet itt ismertetünk. A pápa lelki közelségének jeleként küldte levelét az amerikai főpásztoroknak, akik lelkigyakorlaton vesznek részt Chicagóban – kezdi cikkét Tornielli. A dokumentum értelmezési kulcsot nyújt ahhoz, hogy megértsük a Szentatya álláspontját a visszaélési válságról a közelgő februári vatikáni találkozó előtt. A Római Kúriához intézett karácsonyi beszédében december 21-én Ferenc pápa határozottan és keményen fogalmazott a téma kapcsán. Most üzenetében nem vizsgálja a kiskorúak és sérülékeny felnőttek ellen hatalommal, lelkiismerettel vagy szexuálisan végrehajtott visszaélések jelenségét, hanem a probléma gyökerére tapint és kijelöli a kiutat.

Humánerőforrás ügynökség helyett bizalom a kegyelem üdvözítő erejében, a Szentlélekben

„Ezek a bűnök és bűntettek, illetve különösen is az a szándék, hogy ezeket eltitkolják vagy elrejtsék erősen vitatottá tették és meggyengítették az egyház hitelességét” – hangsúlyozza a pápa. Az erre adott válaszban keresendő azonban a levél lényege. Ferenc pápa óv attól, hogy túl sok bizalmat fektessenek olyan cselekvésekbe, amelyek hasznosnak, jónak és szükségesnek, vagy méginkább helyesnek tűnnek, de nincs „evangéliumi ízük”, mert a rosszra adott választ pusztán szervezeti problémává redukálják. Nincs „evangéliumi íze” annak az egyháznak, amely humánerőforrások ügynökségévé alakul át és amely bizalmát pusztán stratégiákba, szervezeti ábrákba, legjobb üzleti gyakorlatokba (best practices) fekteti ahelyett, hogy mindenekelőtt annak a jelenlétében bízna, aki kétezer éve vezeti, a kegyelem üdvözítő erejében, a Szentlélek csendes és mindennapi működésében.

Az orvoslat hatástalan lehet, ha nem kíséri el a megtérés

Évek óta a pápák már bevezettek egyre megfelelőbb és szigorúbb előírásokat a visszaélés jelenségével szemben. További útmutatásokra kerül sor a kollegiális megbeszélésen Péter utóda és a világ püspökei között. Az orvoslat azonban hatástalan lehet, ha nem kíséri el az értelem, az ima módjának, a hatalom és a pénz kezelésének, a tekintély megélésének, valamint az egymáshoz és a világhoz való kapcsolatunknak a megtérése (metanoia).

A hitelességet nem lehet marketing stratégiákkal újjá építeni

A hitelességet nem lehet marketing stratégiákkal újjáépíteni. A hitelesség csak egy olyan egyház gyümölcse lehet, amely képes túllépni a belső megosztottságokon és ellentéteken. Egy olyan egyházé, amelynek cselekvése abból ered, hogy visszatükrözi a világosságot, amely nem a sajátja, hanem amelyet folyamatos ajándékba kap. Egy olyan egyházé, amely nem önmagát és saját nagyszerűségét hirdeti, hanem amely pásztorokból és hívekből áll, akik bűnösnek ismerik el magukat és megtérésre hívnak, mert megtapasztalták és megtapasztalják magukon a megbocsátást és az irgalmasságot – zárja vezércikkét Andrea Tornielli, a vatikáni Kommunikációs Dikasztérium új főszerkesztője.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése