2018. december 14., péntek

A pápa a vatikáni karácsonyi koncert művészeihez: lángra lobbantani a szeretetet



A pápa a vatikáni karácsonyi koncert művészeihez: lángra lobbantani a szeretetet

„Építsünk hálózatot a neveléssel” – ezzel a címmel rendeznek karácsonyi koncertet a zene és a szolidaritás jegyében a vatikáni VI. Pál aulában december 15-én, szombaton este. Ferenc pápa december 14-én, pénteken fogadta a fellépő művészeket, akikkel megosztotta a nevelésről vallott nézeteit.

Beszédében kiemelte, hogy a Karácsonyt világszerte ünneplik és különböző szokásokban és hagyományokban jut kifejeződésre. Ehhez járulnak hozzá a művészek is tehetségükkel és szenvedélyükkel. A Karácsony mindig újdonság, mert arra hív, hogy újjászülessünk a hitben, megnyíljunk a reményre és újra lángra lobbantsuk a szeretetet. Idén a Karácsony arra hív minket, hogy a migránsok, a menekültek helyzetéről elmélkedjünk. Jézus is egy „másik helyről” érkezett: az Atyaistenben lakozott a Szentlélekkel és szeretetközösségben a bölcsességgel, a világossággal és a szeretettel, amelyeket el akart hozni a világba. Emberként megmutatta nekünk a szeretet útját, ami az alázattal végzett szolgálat, egészen az élet feláldozásáig.

A kis Jézus a mai menekültek felére emlékeztet bennünket

Heródes erőszakos haragja elől a Szent Család Egyiptomba menekült. A kis Jézus a mai menekültek felére emlékeztet bennünket, akik a gyermekek, az emberi igazságtalanságok védtelen áldozatai. Az egyház erre a drámára számos szolidaritási, segítségnyújtási, befogadási kezdeményezéssel válaszol. Nagyobb koordinációra van szükség és szervezettebb cselekvésekre – fogalmazott a pápa. Ehhez hálózatot kell építeni.

Hálózatépítés a neveléssel

Mindenekelőtt hálózatot kell építeni a neveléssel, hogy a migránsok között a legkisebbeket oktassuk. Nekik is szükségük van a képzésre, hogy később munkát tudjanak vállalni és tudatos állampolgárként hozzá tudjanak járulni a közjóhoz. Ez a hálózatépítés lehetővé teszi az emberek számára, hogy újra talpra álljanak és teljes méltósággal folytassák útjukat, hasznosítva tehetségüket és szorgalmukat. A hálózatépítés által szélesre lehet tárni a menekülttáborok kapuit, hogy a fiatalok be tudjanak illeszkedni az új társadalomba.

Köszönet egy ugandai és egy iraki kezdeményezésnek

Ferenc pápa beszéde végén köszönetet mondott a Don Bosco Misszió ugandai projektjének és a Scholas Occurrentes Pápai Alapítvány iraki kezdeményezésének, amelyek válaszoltak a felhívásra, hogy építsenek hálózatot a neveléssel. Együttműködnek a remény karácsonyi üzenetének közvetítésével.

Az egyház missziója megnyilvánul a művészek kreativitása által

Az egyház missziója mindig is kifejezésre jutott a művészek kreativitása és zsenialitása által. Műveikkel ugyanis minden korban sikerült elérniük a fordulatot az emberi lelkiismeretben. Ezért a pápa köszönetét fejezte ki a jelenlevő művészeknek. Arra buzdította őket, hogy folytassák munkájukat és lobbantsák lángra minden szívben a Karácsony melegét és gyengédségét.

A koncert bevételeiből két kezdeményezést támogatnak

A vatikáni karácsonyi koncert bevételeiből két nevelési projektet finanszíroznak majd. Az első a Don Bosco misszió ugandai kezdeményezése. A szaléziek menekülttábort létesítettek 2017-ben, ahol 40 ezer menekült talált otthonra, akik Dél-Szudánból és más környező országokból érkeztek Palabekbe. A szalézi atyák a fiatalok szakmai képzését kívánják támogatni az összegből. A második projekt a Scholas Occurrentes pápai alapítvány iraki kezdeményezése Erbilben, ahol a háború egy egész nemzedék jövőjét árnyékolta be. A menekülttáborokban élő fiatalok ezrei számára az iskolába járás lehetősége jelenti az egyetlen választ a kialakult helyzetre. A Scholas azáltal kívánja építeni a békét, hogy állampolgári, kulturális, művészeti és sporttevékenységet szervez számukra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése