2018. augusztus 26., vasárnap

Ferenc pápa látogatást tett a dublini kapucinusok által fenntartott hajléktalanszállón



Ferenc pápa látogatást tett a dublini kapucinusok által fenntartott hajléktalanszállón


Augusztus 25-én, szombaton délután a Szűz Mária-székesegyházban tett látogatását követően a pápa felkereste a kapucinusok által működtetett hajléktalanszállót Dublinban. A központot adományokból tartják fenn, szervezetek, iskolák, plébániai csoportok és egyházi társulatok hozzájárulásával.


Az intézményt 48 évvel ezelőtt Kevin Crowley kapucinus alapította, aki jelenleg a szálló vezetője. 2017-ben 398 ezer alkalommal nyújtott szolgáltatást hajléktalanoknak és nélkülöző családoknak, akiknek száma emelkedőben van az Írországot sújtotta gazdasági-pénzügyi válság óta. E szolgáltatások közé tartozik a napi menza ünnepnapokon is, ahol 250-300 ember étkezik; a napi 1400 élelmiszercsomag szétosztása, ruhák és hálózsákok biztosítása, zuhanyzási lehetőség és havonta egyszer ingyenes borbély és fodrász rendelkezésre bocsátása, általános és speciális orvosi vizsgálatok. A központban önkéntesek dolgoznak, éves szinten 15 ezer munkaórát végezve. Az intézménnyel együttműködnek fogorvosi rendelők, kórházak, orvosi rendelők.

Ferenc pápát a befogadóközpontot működtető 10 kapucinus atya fogadta helyi idő szerint fél ötkor. Az intézmény alkalmazottai és önkéntes dolgozói is jelen voltak az udvarban, közel száz ellátott személlyel együtt. Az alapító Crowley atya köszöntő szavai után a pápa elbeszélgetett az egybegyűltekkel és átadta az intézménynek szánt ajándékát, egy Assisi Szent Ferencet ábrázoló ikont.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése