2018. augusztus 26., vasárnap

Ferenc pápa Knockban: Harcoljunk, hogy soha többé ne ismétlődhessenek meg visszaélések!



Ferenc pápa Knockban: Harcoljunk, hogy soha többé ne ismétlődhessenek meg visszaélések!


Augusztus 26-án a Szentatya Írország nemzeti kegyhelyén, Knockban imádkozta el a vasárnapi Angelust mintegy negyvenötezer hívő jelenlétében.




Kedves testvéreim!
Örülök, hogy itt lehetek veletek. Örülök, hogy veletek lehetek a Szűzanya házában. Hálát adok Istennek, amiért a családok világtalálkozójához kapcsolódóan meglátogattam ezt az ír népnek oly kedves kegyhelyet. Köszönöm Neary érseknek és Gibbons plébános atyának a szívélyes fogadtatást.
A jelenés kápolnájában a Szűzanya szerető közbenjárásába ajánlottam a világ összes családját, és különösképpen a ti családjaitokat, az ír családokat. Mária, a mi anyánk ismeri az örömeket és a nehézségeket, amelyek minden otthonban megtapasztalhatók. Szeplőtelen szívén hordozva őket szeretettel mutatja be őket Fiának trónusánál.

Látogatásom emlékéül egy rózsafüzért hoztam ajándékba. Tudom, mennyire fontos országotokban a rózsafüzér családi imádkozása. Biztatlak benneteket: folytassátok ezt a szép hagyományt! Hány apai, anyai és gyermeki szív merített vigasztalást és erőt az évek folyamán abból, hogy a Szűzanya Krisztus életének örvendetes, fényes, fájdalmas és dicsőséges titkaiban való részvételén elmélkedett!
Mária anya. Mária a mi anyánk, de az Egyház anyja is, és ma őrá bízzuk Isten hűséges népének útját ezen a „smaragdszigeten”. Kérjük, segítse a családokat abban az igyekezetükben, hogy terjesszék Krisztus országát és gondját viseljék az utolsóknak testvéreik között. A korunkban tomboló viharok közepette legyenek a hit és a jóság védőbástyái, melyek a nemzet legnemesebb hagyományai szerint ellenállnak mindannak, ami csökkenteni akarná az Isten képére teremtett férfi és nő méltóságát, akiknek az örök élet a magasztos rendeltetése.

A Szűzanya tekintsen irgalommal Fia családjának minden szenvedő tagjára! Amikor szobra előtt imádkoztam, főleg azokat vittem eléje, akik az Írországban élő Egyház tagjai részéről szenvedtek el visszaélést. Egyikünk sem kerülheti el, hogy ne megrendülten hallgassa a visszaélést elszenvedett kiskorúak történeteit, akik megfosztattak ártatlanságuktól, vagy akiket elvettek anyjuktól, és magukra hagytak fájdalmas emlékeik sérüléseivel. Ez a nyílt seb azt a kötelességet rója ránk, hogy határozottan és eltökélten keressük az igazságot és az igazságosságot. Az Úr bocsánatát kérem ezekért a bűnökért, az Isten családjában sokak által elkövetett botrányért és árulásért. Kérem a mi anyánkat, a Boldogságos Szűz Máriát, járjon közben mindazokért, akik bármilyen visszaélést elszenvedtek, és erősítse meg a keresztény család minden tagját abban a szilárd elhatározásában, hogy nem engedi meg, hogy hasonló események újra megtörténjenek, és járjon közben mindannyiunkért, hogy mindig igazságosságban tudjunk előrehaladni, és helyre tudjuk hozni – amennyire tőlünk függ – a sok erőszakot.

A Knockba tett zarándoklatom azt is lehetővé teszi, hogy szeretettel köszöntsem Észak-Írország szeretett népét. Jóllehet utazásom a családok világtalálkozójára nem foglalhatta magában Észak-Írország meglátogatását, biztosítlak benneteket szeretetemről és közelségemről az imádságban. Kérem a Szűzanyát, hogy segítse az írek családjának összes tagját, hogy testvérként és nővérként tartsanak ki a kiengesztelődés keresésében. Hálásan az ökumenizmus terén végbement fejlődésért, a keresztény közösségek közötti barátság és együttműködés jelentős növekedéséért, azért imádkozom, hogy Krisztus minden tanítványa állhatatos legyen abban az igyekezetben, hogy a béke folyamatát elősegítse, és hogy harmonikus és igazságos társadalmat építsen a mai kor minden gyermeke számára, legyenek azok keresztények, muszlimok, zsidók, bármilyen vallásúak: Írország gyermekei.
Most pedig, ezekkel a szándékokkal, és mindazon további szándékokkal, amelyeket szívünkben hordozunk, forduljunk a Boldogságos Szűz Máriához az Úrangyala imádságával.

A Szentatya szavai az Angelus elimádkozása után:
Szeretném külön is köszönteni azokat a férfiakat és nőket, akik börtönben vannak ebben az országban, és köszönetet mondani azoknak, akik közülük írtak nekem, miután megtudták, hogy Írországba jövök. Szeretném elmondani nektek, hogy közel, nagyon közel vagyok hozzátok! Biztosítalak benneteket és családtagjaitokat közelségemről és imámról. Mária, az irgalmasság anyja virrasszon felettetek, és erősítsen meg benneteket a hitben és a reményben!
Köszönöm!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése