2016. május 8., vasárnap

Tömegtájékoztatási világnap: a pápa az irgalmasság nyelvezetének használatára buzdít



Tömegtájékoztatási világnap: a pápa az irgalmasság nyelvezetének használatára buzdít


A Pápai Kommunikációs Bizottság Ferenc pápánál kihallgatáson - 

Az egyház idén május 8-án tartja a tömegtájékoztatás világnapját, amelyre Ferenc pápa január 24-én, Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepén a következő üzenetet intézte a hívekhez: „Kommunikáció és irgalmasság: termékeny találkozás”.  Dario Edoardo Viganò prelátus, a Pápai Kommunikációs Bizottság prefektusa interjút adott a Vatikáni Rádiónak, amelyben arra mutatott rá, hogy az Irgalmasság szentéve milyen értékes hozzájárulást nyújt a tömegkommunikáció területének.
A kommunikátorok feladata a sebek begyógyítása, a béke helyreállítása
Ferenc pápa üzenetében megállapítja, hogy az irgalmasság képes a széttöredezett kapcsolatok begyógyítására, a béke és az összhang helyreállítására a családokban és a közösségekben. A pápa arra is rámutat, hogy a kommunikáció nem használhat követelőző, arrogáns hangnemet, hanem a befogadás szavait kell előtérbe helyeznie. Ez az egyik fontos kapcsolat az irgalmasság jubileumi éve és a tömegtájékoztatás világnapja között – fejtette ki a prelátus.
A közelség ereje
A pápa a közelség hatalmáról is szól üzenetében - folytatta Viganò prefektus. Ez jól tükrözi az 50 évvel ezelőtti II. Vatikáni zsinat célkitűzését. Idén a tömegtájékoztatás 50. világnapját ünnepeljük – ez volt az egyetlen világnap, amelyet a zsinat szorgalmazott. Mivel is foglalkozott az egyetemes zsinat? Azzal, hogy az egyház milyen konkrét módon tud jelen lenni korunk változó világában. Pontosan ez az egyház-világ kapcsolat az, amelyhez szükség van a kommunikációs képességre, mindenekelőtt a közelségre. A kommunikáció olyan hely, amely képes a közös otthon építésére, ahol a különbségek nem szűnnek meg, továbbra is fennmaradnak, de kölcsönösen megvilágítják egymást.
A meghallgatásra való készség a kommunikáció egyik előfeltétele
Az interjú következő kérdése a csönd, a másik meghallgatására való készség témáját vetette fel. Ferenc pápa hangsúlyozza üzenetében a meghallgatás jelentőségét, mint a valódi kommunikáció egyik előfeltételét. Erre utalva Viganò prelátus kifejtette: a pápa gyakran utal felszólalásaiban a felesleges beszédre, locsogásra. Ez ellentétben áll a másik meghallgatásával. Üres szó, amely bűntényhez is vezethet, amikor a fecsegés, a pletyka rágalmazássá válik. Ez a pápa üzenetének központi aspektusa.
A kommunikáció a befogadás, a találkozás helye
Nem véletlen, hogy a pápa azt tanítja: a kommunikáció osztozást jelent, az osztozás igényli a meghallgatást, amelyet a pápa egyfajta vértanúságnak tekint. Vagyis ahhoz, hogy a másikat meghallgassuk, szükség van arra, hogy kilépjünk önmagunkból. A Kivonulás könyvében olvassuk: „Vedd le sarudat a lábadról, mert a hely, ahol állasz, szent föld”, olyan föld, ahol jelen van a Másik, vagyis Isten. Interakcióról, kölcsönhatásról van szó, ami azt igényli, hogy lábujjhegyen lépjünk be a másik világába. A kommunikáció tehát a befogadás, a kapcsolatteremtés helye.
A virtuális eszközök segítsék elő a konkrét kapcsolatteremtést
XVI. Benedek pápához hasonlóan Ferenc pápa is jelentős helyet szán üzeneteiben az internetnek, a közösségi hálóknak, a tömegkommunikáció új területeinek. Jelen van az Instagram fotómegosztón is. Ezzel arra kívánja felhívni figyelmünket, hogy fontos és hasznos a világhálón való jelenlét, de ezt mindig kísérje a valódi találkozás. Ma, főleg a fiatalok számára természetes az „on-line” és „off-line” életforma, vagyis a szüntelen be- és kikapcsolódás, az interakció a digitális világban. A felnőttek feladata, hogy vezessék őket ebben az életstílusban, hogy ezek a kapcsolatteremtések konkrét találkozáshoz vezessenek. A technológiának emberi szívre van szüksége: több emberséggel kell felruháznunk a technológiát! – hangzott Viganò prelátus felszólítása.
A pápa elvegyül az emberek között, hogy a középpont, az Üdvözítő felé irányítsa őket
Végül a Pápai Kommunikációs Bizottság prefektusa arra a kérdésre válaszolt, hogy számára Ferenc pápának melyik gesztusa foglalja legjobban össze a kommunikáció és az irgalmasság közötti összefonódást, az idei kommunikációs világnap témáját?
A prelátus Ferenc pápa leszboszi útjából választott ki egy pillanatot: megrendítő volt a pápa előtt letérdelő, síró férfi látványa, aki a Szentatyába kapaszkodva talált konkrét reményre. A pápa mindig mélyen átérzi az emberekkel való találkozást, megható figyelni szavait, gesztusait. Az emberek és problémáik között él, de soha nem állítja saját magát a középpontba: minden történet középpontja számára Jézus, az Üdvözítő, és ez valóban megható – fejezte be a Vatikáni Rádiónak adott interjúját Dario Edoardo Viganò prelátus, a Pápai Kommunikációs Bizottság prefektusa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése