2016. április 30., szombat

Pápai katekézis: Engesztelődjünk ki Istennel és egymással. Katonai zarándoklat a Vatikánban



Pápai katekézis: Engesztelődjünk ki Istennel és egymással. Katonai zarándoklat a Vatikánban


Ferenc pápa köszönti a fegyveres erők tagjait - 

Április utolsó napján, szombaton délelőtt Ferenc pápa ismét rendkívüli kihallgatást tartott a Szent Péter-téren, amelyen jelen volt a katonaság és rendőrség húszezer fős jubileumi zarándoklata. A napfényben fürdő Szent Péter-teret több, mint nyolcvanezer ember töltötte meg, a komoly biztonsági ellenőrzést is vállalva.
A bűn eltávolít Istentől, de Ő közeledik hozzánk
Ferenc pápa a 2. korintusi levél 5. fejezetéhez (2Kor 5,17-21) fűzte gondolatait, amelyben Pál apostol az Istennel való kiengesztelődésre hív. Mint mondta, sokszor érezzük úgy, hogy bűneink miatt eltávolodunk az Úrtól, holott ilyenkor az Úr maga közeledik hozzánk. Isten nem törődik bele, hogy bárki is távol maradjon az ő szeretetétől, a lényeg, hogy megbánja az elkövetett rosszat. Használjuk ki az irgalmasság szentévét arra, hogy egymással is kiengesztelődjünk: a családban, a munkahelyen, mindenütt! A gyóntatók pedig figyeljenek arra, hogy atyaian fogadják a bűnbánókat, gondolva arra, hogy ők az Atya Istent hivatottak képviselni. A gyóntatófülke ne legyen kínzókamra, vagy vallatószoba, hanem olyan hely, ahol kiengesztelődhetnek Istennel.
A Szentatya megjegyezte: a napokban valakitől azt hallotta, hogy ma a világban több az ellenség, mint a barát, és ez így is van. Viszont ne törődjünk bele ebbe, hanem építsünk hidakat egymás között, a saját családunkban kezdve. Hány testvér veszett össze és távolodott el egymástól az örökség miatt! Ez így nincs jól! Idén az irgalmasság szentévét ünnepeljük, ragadjuk meg az alkalmat és engesztelődjünk ki Istennel és egymás között. A kiengesztelődés ugyanis a békét szolgálja, az alapvető jogok elismerését, a szolidaritást és a befogadást.
Igazságra és szeretetre épülő rend építése
Ferenc pápa külön köszöntötte a fegyveres erők és a rendőrség nemzetközi zarándoklatát. Mint mondta, az ő feladatuk a biztonság fenntartása, hogy minden állampolgár békében és nyugodtan élhessen. A katonák és a rendőrök is legyenek a kiengesztelődés eszközei, a béke magvetői. Az ő hivatásuk ugyanis nem csupán a konfliktusok megelőzése, kezelése vagy megszüntetése, hanem az igazságra, igazságosságra, szeretetre és szabadságra épülő rend megteremtése, ahogyan azt Szent XXIII. János pápa Pacem in terris - kezdetű enciklikájában megjelölte.
A szeretet erősebb, mint a gyűlölet. A béke legyőzi a háborút
A béke megerősítése nem könnyű feladat, főként a háború miatt, amely megkeményíti az emberek szívét, növeli az erőszakot és a gyűlöletet. A pápa azonban arra buzdítja a katonákat és a rendőröket, hogy ne csüggedjenek. Folytassák hitbeli zarándoklatukat, nyissák ki szívüket az irgalmas Atya Isten előtt, aki soha nem fárad bele abba, hogy megbocsásson nekünk. A mindennapok kihívásaiban ragyogtassák fel a keresztény reményt, melyet az a bizonyosság ad, hogy a szeretet győzedelmeskedik a gyűlöleten, és a béke erősebb, mint a háború.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése