2016. február 16., kedd

Nagyböjti kalendárium – február 16.



Nagyböjti kalendárium – február 16.


Idei nagyböjti kalendáriumunkkal az irgalmasság rendkívüli szentévéhez kapcsolódunk. Szent II. János Pál pápa Dives in misericordia kezdetű, az isteni irgalmasságról szóló enciklikáját idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus feltámadásának ünnepére!


„Jézus prédikációinak is egyik fő témájává tette az irgalmat, hogy bemutassa a jelenvaló Istent, aki Atya, szeretet és irgalom. Amint más témakörökben is szokta, az irgalomról is parabolákban, példabeszédekben szól, mivel ez a kifejezési forma jobban föltárja a mondottak természetét. […] Gondoljunk csak a jó pásztorra, aki elmegy, hogy megkeresse az eltévedt bárányt (Mt 19,12; Lk 15,3–7), vagy az asszonyra, aki fölforgatja a házat, hogy megtalálja elveszett drachmáját (Lk 15,8). Az evangélisták közül Lukács az, aki részletesen kibontja Krisztus tanításának e fejezetét, és ezzel kiérdemelte, hogy művét az »irgalmasság evangéliumá«-nak nevezzük.”
(Dives in misericordia, 15.)
Urunk, Istenünk, tekints jóságosan házad népére, és add, hogy átjárja lelkünket az utánad való szent vágyakozás, és a testi önmegtagadás gyakorlásával szívünk megtisztuljon. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése