2016. február 20., szombat

Az Egyesült Államok püspökei a mexikói határon imádkoztak együtt a Szentatyával



Az Egyesült Államok püspökei a mexikói határon imádkoztak együtt a Szentatyával


Ferenc pápa február 17-én szentmisét mutatott be Ciudad Juárezben, mindössze nyolcvan méterre attól a szögesdrót kerítéstől, amely a bevándorlókat hivatott távol tartani az USA határától. A határ túloldalán az Egyesült Államok püspökei együtt imádkoztak vele ez idő alatt.


„A világ oly gyakran megosztott a kultúra, a gazdasági körülmények, a politika és a különböző korlátok miatt. Ezzel szemben a pápa azt üzeni, hogy a hitünk, az ima és a Jézus iránti szeretet nagyobb mindannál, ami elválaszthat minket” – fogalmazott az Egyesült Államok püspöki konferenciájának elnöke, Joseph Edward Kurtz érsek annak kapcsán, hogy Ferenc pápa látogatást tett Ciudad Juárezben, Mexikó és az USA határán, amely drámai kereszteződése az egész amerikai földrészt érintő migrációs hullámnak.

Az amerikai főpásztor több száz honfitársával együtt El Pasóból követte a pápai szentmisét a két országot elválasztó határvonal közelében, s a pápa felszólítására együtt imádkoztak mint egyetlen, összetartozó egyház. „A Szentatya azt kéri tőlünk, hogy fivérként és nővérként tekintsünk egymásra, északon és délen egyaránt, mint a Krisztus felé tartó zarándoklat útitársai. Különösen akkor éreztük ezt a mély egységet és ezt a szolidaritást, amikor a pápa imádkozott a határon mindazokért, akik ott haltak meg” – nyilatkozta az amerikai püspökkari elnök.

Valamennyi helyi egyházunk értékes kulturális örökséget hordoz, amit érdemes megosztanunk egymással. Ebben az értelemben a pápai út újabb lehetőség volt az USA püspökei számára, hogy osztozzanak ebben a különbözőségben, és újra emlékezetükbe idézzék, hogy ugyanannak az amerikai egyháznak a tagjai. „A hitünk Krisztus egyetlen testében gyűjt egybe minket a Guadalupei Miasszonyunk anyai oltalma alatt” – vallják a főpásztorok.

Ferenc pápa mexikói apostoli útjára az Egyesült Államok püspöki kara két képviselőjét küldte el, akik éppen az országhatár mellett igazgatnak két egyházmegyét: Daniel E. Flores brownsville-i püspök Texasban, Oscar Cantù Las Cruces-i püspök pedig Új-Mexikóban szolgál.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése