2015. december 23., szerda

Ferenc pápa és a szegények az irgalmasság Karácsonyán



Ferenc pápa és a szegények az irgalmasság Karácsonyán


Ferenc pápa a Szent Péter-téren - OSS_ROM

A Szentatya készül a karácsonyi és év végi ünnepi szertartásokra, amelyek egyre sűrűsödnek a következő napokban. December 23-án, szerdán a pápa nem tartotta meg a szokásos általános kihallgatást, mint ahogy a reggeli szentmisék is szünetelnek a Szent Márta-házban január 7-ig. Karácsony vigíliáján az éjféli szentmisét 21.30-kor mutatja be a pápa a Szent Péter-bazilikában.
A perifériákon keressük a Gyermek Jézust
Az idei Karácsony szentévi ünnep lesz egyben, amely az irgalmasságra szólítja fel a keresztényeket. Azt kéri tőlünk, hogy a Gyermek Jézust figyelmesebben keressük a perifériák „istállóiban”, ott, ahová a fénysorok villódzó színei nem szoktak elhatolni, ahol nem táncolnak éneklő télapók az üzletek kirakataiban: az idősek otthonában, a szegénykonyhákon, a nyomornegyedekben, ahol a bevándorlók igyekeznek valamit föllelni az otthon melegéből. „Ha meg akarod találni Istent, az alázatban keresd, a szegénységben kutass utána. Ott keresd, ahol rejtezik: a rászorulókban, a betegekben, az éhezőkben, a bebörtönzöttekben” – mondta nemrég a pápa, amikor megnyitotta Rómában a szeretet szentkapuját a Karitász befogadó központjában.
A pápa év végi programjai
Ez a gondolat tölti majd be Ferenc pápa szívét, amikor december 24-én este fél tízkor fellép a Szent Péter-bazilika katedra oltárához, hogy bemutassa Karácsony vigíliájának ünnepi szentmiséjét. Ez vezérli majd őt akkor is, amikor egy nappal később, 25-én délben a bazilika központi erkélyéről karácsonyi (Urbi et Orbi) áldást ad Róma városára és a földkerekségre. 26-án, Karácsony másnapján, Szent István vértanú emléknapján a pápa Úrangyala-imádságot mond. 27-én, Szent Család vasárnapján délelőtt tíz órakor a Szent Péter-bazilikában szentmisét mutat be a családokért. December 31-én délután öt órakor pedig a Szent Péter-bazilikában vesperást vezet és hálát ad Istennek az elmúlt évért.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése