2015. december 7., hétfő

Advent második hetének hétfője



Advent második hetének hétfője


A béna meggyógyításának csodáját Lukács evangélista érdekes megjegyzéssel vezeti be: „az Úr ereje arra indította Jézust, hogy gyógyítson.” A mindenható Istenre, a mennyei Atyára kell itt gondolnunk, akinek a küldötte Jézus. Ő adja Jézus ajkára az igazság tanítását. Ő serkenti küldöttét cselekvésre. Ő áll Jézus cselekedeteinek hátterében. Az ő irgalmassága nyilvánul meg abban, hogy a betegek meggyógyulnak. Nélküle Jézus nem tesz semmit. Hozzá fohászkodik Jézus sok csodája előtt, és neki ad hálát minden sikeres cselekedetéért. Őrá irányítja az emberek figyelmét. Őt, az Atyát akarja megdicsőíteni minden cselekedetével.
A béna esetében Jézus nem csupán a testi betegséget szünteti meg, hanem a lelkét is meggyógyítja, megbocsátja bűneit. A bűnök megbocsátása szintén az Atyától, az irgalomban gazdag Istentől ered. Attól az Atyától, akivel Jézus egységben van, s emiatt jelentheti ki azt, hogy a béna ember bűnei bocsánatot nyertek. A jelenlévők szintén jól tudják, hogy csak Isten bocsáthatja meg a bűnöket, azt viszont már nem tudják, nem ismerik el, hogy Jézus milyen kapcsolatban van Istennel, ezért minősítik kijelentését káromkodásnak.
Ma rövid fohászokkal fordulok irgalmas Atyámhoz és kérem tőle bűneim bocsánatát. Hálát adok neki, hogy irgalmával felém hajol és szeretetével felemel.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Istenünk, Fiad, Jézus országod örömhírét hirdette, gyógyulást hozott a betegeknek, szabadulást mindazoknak, akiket fogva tart a bűn, a gyöngeség, világosságot hozott azoknak, akik elvakultan, önmagukba zárkózva élnek. Add, hogy életünket őhozzá tudjuk alakítani, aki a törvényt nem megszüntetni jött! Add, hogy életünkön változtatni tudjunk. Add, hogy ne öntelten éljünk, hanem figyeljünk mindig őrá, aki botránykő azoknak, akik nem fogadják el, de akik befogadják, azoknak az élet teljessége!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése