2015. június 5., péntek

Ferenc pápa: Krisztus álljon a Pápai Missziós Művek tevékenységének középpontjában



Ferenc pápa: Krisztus álljon a Pápai Missziós Művek tevékenységének középpontjában

Ferenc pápa június 5-én fogadta a Pápai Missziós Művek százhetven tagját, akik közgyűlésen vesznek részt a Vatikánban. A Vatikáni Rádió híradása.

Az emberiségnek nagy szüksége van az evangéliumra, az öröm, a reménység és a béke forrására. Elsődleges szerep jut ezért az evangelizáló küldetésnek, amely ma is az egyház legfőbb kihívása, megújulásának forrása. Az evangelizálás sürgető vágya nélkül nem létezhet hiteles és hatékony lelkipásztorkodás. A missziós tevékenység az egyház egész művének paradigmája – emlékeztetett Az evangélium öröme kezdetű buzdítására Ferenc pápa.

A Népek Evangelizációjának Kongregációja tagjainak és a Pápai Missziós Művek nemzeti igazgatóinak kiemelt feladata, hogy kitágítsák látóhatárukat és érdeklődésüket az egész emberiség irányába. Ki kell nyújtaniuk a kezüket a peremvidékeken élők felé, el kell vinniük nekik Krisztus világosságát és vigaszát. Ezáltal egy megújult evangelizáció főszereplői ők, akik elsősorban a szegények, az utolsók és a kirekesztettek érdekében buzgólkodnak.

A Pápai Missziós Művek intézménye karizmájánál fogva fogékony a szegényebb népcsoportok iránt. A szeretetközösség eszköze a részegyházak között, segíti az emberi és anyagi erőforrások elosztását. Papnövendékeket, papokat és szerzeteseket támogat a fiatal missziós egyházak területén. E szép feladatát úgy tudja ellátni, ha Krisztus hite és szeretete hajtja a szeretet, a testvériség és az igazságosság evangéliumának hirdetésére. Ezt pedig imával, evangéliumi bátorsággal és a nyolc boldogság megélésével kell tenni.

„Kérlek benneteket, ne essetek abba a csapdába, hogy civil szervezetté, segélyosztó hivatallá váltok. A pénz segítség, de a misszió romlását is okozhatja” – figyelmeztetett Ferenc pápa. A gyakorlati feladatok középpontba helyezése tönkreteheti a küldetést. A projektek megvalósítása közben nem szabad kihagyni Jézus Krisztust a Missziós Művekből. A pusztán a hatékonyságra épülő egyház halott, még ha struktúrái és önsegítő programjai akár évszázadokig is működnek még. Nem létezhet igazi evangelizáció a Szentlélek megszentelő ereje nélkül. Csak ez képes ugyanis megújítani, felrázni az egyházat, lendületet adni ahhoz, hogy bátran kilépjen önmagából, és evangelizáljon minden népet – mondta a Pápai Missziós Művek közgyűlése résztvevőinek a Szentatya.
A Pápai Missziós Művek a világban és Magyarországon

A Pápai Missziós Művek (PMM) a Népek Evangelizációjának Kongregációja missziókat segítő és támogató központi szervezete, amely négy ágazatán keresztül – Hitterjesztés Műve, Szent Péter Apostol Műve, Szent Gyermekség Műve és Missziós Unió – koordinálja és támogatja Krisztus egyházának missziós küldetését. A négy ágazat elsődleges és alapvető célja azonos: Jézus Krisztus evangéliuma elterjedésének legszorosabb értelemben vett támogatása, előmozdítása. Az evangelizáció, a missziós tanúságtétel lelki és anyagi támogatásban is kifejeződik.
A Pápai Missziós Művek rendkívül gyorsan elterjedt Európa országaiban, így Magyarországra is hamar eljutott. A hazai missziós élet eseményeit 1926-tól követjük nyomon. 1948-ban – több más egyházi szervezettel együtt – hazánkban a Pápai Missziós Műveket is betiltották. Újraszervezését Szabó Imre SVD évtizedekig tartó új-guineai missziója után vállalta el, ő volt a PMM országos igazgatója 1995-től 1999-ig. Őt követte országos igazgatóként Rostás Sándor SVD, 1999-től 2007-ig. Ekkor a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa az Indiából érkezett Benvin Sebastian SVD atyát nevezte ki a Pápai Missziós Művek magyarországi igazgatójának.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése