2015. június 6., szombat

Ferenc pápa beszéde a papokhoz, szerzetesekhez és szeminaristákhoz



Ferenc pápa beszéde a papokhoz, szerzetesekhez és szeminaristákhoz:


Ferenc pápa a székesegyházban: papok és szerzetesek - REUTERS

Ferenc pápa szombat délután fél ötkor találkozott a szarajevói székesegyházban Bosznia-Hercegovina papjaival, szerzeteseivel és szeminaristáival. A főváros Jézus Szent Szíve tiszteletére szentelt temploma a török alóli felszabadulást követően épült 1884-1889 között. A neogót stílusú templomban mintegy háromszáz pap, szerzetes, szerzetesnővér, szeminarista és állandó diakónus fogadta Ferenc pápát, aki hozzájuk intézett beszédében azokhoz szólt, akik „teljes időben” dolgoznak az Úr szőlőjében.
Nem adtátok föl, kitartottatok, bátor erőfeszítéssel szembenéztetek a nehézségekkel…
„Az Úr, ígérete szerint, mindig velünk marad, ez ad nekünk vigasztalást és reménységet a nehéz időkben is, amikor szenvedést és próbatételt kellett  átélnetek. De nem adtátok föl, kitartottatok, bátor erőfeszítéssel szembenéztetek a nehézségekkel és fáradhatatlanok voltatok a szolgálatban. Az Úr hálálja meg ezt nektek!” – szólt elismerőleg Ferenc pápa.
Kisebbségi helyzetben, mégis az Úr szavában bízva
„Országotokban számszerűleg kisebbségi helyzetben vagytok és némelykor a sikertelenség miatt is megtapasztaltátok, amit az apostolok éreztek az egész éjszakán át tartó eredménytelen halászat után. De éppen az ilyen helyzetben érezhetjük meg az Ige hatalmát, Lelkének erejét. A mi szolgálatunk termékenysége elsősorban a hitünktől, az Úr szeretetében való hitünktől függ, amitől semmi nem tud bennünket elválasztani. A testvériség pedig fenntart és éltet bennünket, testvériség a papok, szerzetesek és szeminaristák között, mert az Úr erre hívott meg bennünket. Virrasszatok magatok fölött és a rátok bízott nyáj fölött! Miközben mások megszentelődésén fáradozunk, nem feledkezhetünk meg a saját megszentelődésünkről sem. De mit is jelent ma számotokra – kérdezte a pápa – a nyájat szolgálni? Mindenekelőtt a reménység lelkipásztori munkáját, azoknak a felkeresését, akik nincsenek az akolban. Az Istennek szentelt élet képviselőit Ferenc pápa arra buzdította, hogy kerüljék el az elitként önmagukba zárkózást, ellenben álljanak a fiatalok mellé, és osszák meg velük tapasztalataikat. Végül a kánai menyegző nyomán a Szűzanya példáját állította eléjük, aki ismervén Fiát, ma is mondja nekünk: „Tegyétek, amit mond!”.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése