2015. március 10., kedd

Nagyböjt harmadik hete kedd



Irgalmas Istenünk, kérünk,maradjon velünk mindig a te kegyelmed, tegyen készségessé szent szolgálatodra és hozza meg nekünk gazdag ajándékodat. A mi Urunk,Jézus Krisztus a te fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké.

2015.03.10. Nagyböjt harmadik hete kedd
Fogadd el, Urunk, megtört szívünket és alázatos lelkünket
Mt 18,21-35
„Így tesz majd mennyei Atyám is veletek, ha mindegyiktek szívből meg nem bocsát a testvérének”

Az Isten országa az igazság és a szeretet szellemisége, a sátán országa, pedig a hazugságé és a gyűlöleté. Aki itt a földön igazat beszél, szavai megfelelnek a valóságnak, és a tetteit mindig önzetlenül mások boldogságáért viszi végbe, az az üdvösség útján jár és üdvözül. Aki viszont hazudik és gyűlölködik, az a pokol útján halad az örök kárhozat felé. Korunkban – sajnos -, ez utóbbi magatartás nagyon elharapózott. Gyakori a sértés, egyre ritkább a bocsánatkérés és a megbocsátás.A példabeszédben szereplő király nagyon türelmes, de egyszer elszámoltatja adósait. Eléje kerül egy szolga, aki tízezer talentummal tartozik neki. Fizetni nem tud. Irgalomért könyörög. Meg is kapja, pedig az adóssága hihetetlenül nagy: 303. 000 kg arany vagy ezüst. A felmentett szolga érthetően nagyon boldog. A király is boldog, mert ekkora jót cselekedett a boldogság embere urától távozóban találkozik egyik szolgatársával, aki száz dénárral tartozott neki. Előbb szóval, majd tettlegesen is követeli a mintegy száz Ft-os adósságot. Nem vár, börtönbe veti a társát. A többi szolga döbbenten figyeli az eseményeket. El is újságolják a királynak. Ő felháborodik ekkora gonoszság hallatán. Visszahívja a hálátlan alakot, visszavon minden jótéteményt, börtönbe toloncoltatja kegyetlen szolgáját, és bünteti a családját is. Jézus az adósság összegével azt érzékelteti, hogy a király maga a fölséges Isten. Az istenellenes bűnök emberi eszközökkel leróhatatlan adósságot halmoznak fel. Isten ezt elengedi egy kérő szóra, mert végtelenül irgalmas. De ugyanezt várja el tőlünk is, amikor bennünket ér anyagi vagy erkölcsi kár. Aki tartozik, annak fizetnie kell. Ezt követeli az igazságosság. Most az egész világ szörnyű csapdába esett. Anyagi tartozásait igen sok egyén nem tudja törleszteni. A kölcsönzők nem nagyon fognak várni. Egyre több család szegényedik el. Könnyen kilakoltathatják saját házukból vagy lakásukból. Segíteni a nagyon gazdagok tudnának, de amikor véleményüket kérték a szegények ügyéről, kivétel nélkül hallgattak. Még abban is vonatkozik rájuk a példabeszéd, hogy átütemezni sem nagyon akarják az adósságokat. Pedig bármilyen anyagi adósság, amivel embernek tartoznak, eltörpül az Isten ellenes vétkek lelki adóssága mellett. Jó lesz elgondolkodni, ha valaki Isten ítéletét akarja egykor elhárítani. Az anyagi adósság mellett nagyon gyűlik a hazugsággal és gyűlölettel okozott lelki kár. Iszonyú sok a veszekedés. Hazánkban milliók acsarkodnak egymással engesztelhetetlenül. Vannak, akik gyáripari szinten hazudnak, rágalmaznak becsületes embereket saját maguk érdekében. Gazemberségüket másra kenik. Megtévesztenek, gyűlöletbe kergetnek akár milliókat is. Ne feledje senki: Isten mindent pontosan ismer, legkésőbb az utolsó ítéleten mindent feltár az egész világ előtt, és „irgalom nélküli ítélet vár arra, aki nem cselekszik irgalmasságot, az irgalmasság viszont diadalmaskodik az ítéleten” (Jak 2, 13)


Örökké való Istenünk, a te szünet nélküli könyörületed tisztítsa és erősítse Egyházadat, s mert nélküled nem maradhat fenn, irgalmaddal kormányozd szüntelen. A mi Urunk, Jézus Krisztus a te fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése