2014. december 3., szerda

A pápa katekézisében törökországi útját értékelte



A pápa katekézisében törökországi útját értékelte


Ferenc pápa december 3-án délelőtt a Szent Péter téren tartott általános kihallgatás témáját ezúttal a múlt heti törökországi útjának szentelte.


A borús ég alatt összegyűlt zarándokokkal együtt tapssal köszöntötte a VI. Pál-teremben jelen lévő betegeket, akiket katekézise megkezdése előtt személyesen is üdvözölt. A híveket most arra kérte, hogy adjanak hálát az Úrnak a sikeres kimenetelű törökországi látogatásáért, és imádkozzanak, hogy az gyümölcsöző lehessen az ortodoxokkal és a muzulmánokkal fennálló kapcsolatokban. Megköszönte törökországi vendéglátóinak, az ország vezetőinek és a felekezetek képviselőinek a szívélyes fogadtatást. „Az a föld kedves minden keresztény számára – mondta a pápa, – mert ott született Szent Pál, és mert helyet adott az első hét egyetemes zsinatnak, továbbá Efezus közelében Mária házának. A hagyomány szerint itt élt Mária a Szentlélek eljövetele után.”

„Apostoli utam első napján köszöntöttem a szinte teljesen muzulmán ország vezetőit, ahol az alkotmány rögzíti az állam világi jellegét. Valójában az Isten elfeledése és nem pedig a dicsőítése szüli az erőszakot. Ezért is sürgettem, hogy a keresztények és a muzulmánok együtt kötelezzék el magukat a szolidaritásért, a békéért, az igazságosságért, leszögezve azt, hogy az államnak biztosítania kell a polgárok és a hívő közösségek számára a valódi vallásszabadságot. Ma reggel – fűzte hozzá a pápa – mielőtt a betegekhez mentem köszönteni őket, találkoztam keresztények és muzulmánok egy csoportjával, akik a Vallásközi Párbeszéd Tanácsának a szervezésében, Tauran bíboros vezetésével egy tanácskozáson vesznek részt és kifejezésre juttattam az óhajomat, hogy folytassák továbbra is a katolikusok, a keresztények és a muzulmánok közötti párbeszédet.”

„A második napon – folytatta a pápa – meglátogattam az országban működő különféle vallásfelekezetek jelképértékű helyszíneit. A nap közepe az eucharisztia megünneplése volt a székesegyházban, együtt a különféle rítusú katolikus hívekkel és pásztoraikkal, az ökumenikus pátriárkával, az örmény apostoli vikárius pátriárkával, a szír-ortodox metropolitával és a protestáns elöljárókkal. Együtt fohászkodtunk a Szentlélekhez, aki egységet teremt a hitben, a szeretetben és a benső összetartásban.” „Isten népe, hagyományai gazdagságával továbbra is engedje, hogy a Szentlélek vezesse a nyitottság, a tanulékonyság és az engedelmesség lelkületével. Az ökumenikus párbeszédünk útján, de a mi egységünk, a katolikus egyházunk egysége útján is a Szentlélek az, aki mindent végez. A mi feladatunk csupán az, hogy hagyjuk cselekedni, fogadjuk be Őt és kövessük a sugallatait” – tette hozzá Ferenc pápa.

„A harmadik és egyben utolsó nap, Szent András ünnepe ideális alkalmat kínált a testvéri kapcsolatok megszilárdítására a Péter-utód, Róma püspöke és Simon Péter testvére, az ottani egyházat alapító András apostol utódja, a konstantinápolyi pátriárka között. Megújítottam I. Bartolomeosz őszentségével a kölcsönös elkötelezettséget, hogy tovább folytassuk az utat a katolikusok és ortodoxok közötti teljes egység helyreállítása felé. Aláírtunk együtt egy közös nyilatkozatot, ezen út utólagos állomásaként. Különösen jelentős, hogy erre az eseményre Szent András ünnepének szent liturgiája végén került sor, amelyen örömmel vettem részt és aminek lezárásaként kettős áldást adott a konstantinápolyi pátriárka és Róma püspöke. Az imádság ugyanis minden termékeny ökumenikus párbeszéd alapja, a Szentlélek vezetésével, ahogy nekünk megmondta az, aki az egységet megteremti.”

„Utolsó, szép és egyúttal fájdalmas mozzanat volt a szalézi atyák által befogadott menekültek egy csoportjával találkozni. Számomra fontos volt találkozni a Közel–Kelet háborús zónájának a menekültjeivel, hogy kifejezzem nekik az együttérzésemet és az egyházét is, és hogy nyomatékot adjak a befogadás értékének, melyben Törökország nagyon is elkötelezett. Köszönetet mondok még egyszer Törökországnak a számos menekült befogadásáért és szívből hálát adok az isztambuli szaléziaknak. Azok a szalézi szerzetesek, akik a menekültekkel dolgoznak, nagyon derék emberek! Találkoztam még szerzetesekkel, egy német jezsuita atyával és másokkal, akik a menekülteket segítik. Szép dolog ez, ez a rejtekben végzett munka! Megköszönöm mindazok munkáját, akik a menekültekkel foglalkoznak. Imádkozzunk értük – kérte a pápa –, hogy szűnjenek meg e fájdalmas csapást kiváltó okok!”

„A mindenható és irgalmas Isten védelmezze továbbra is a török népet, vezetőit és vallási képviselőit. Építsék együtt az eljövendő békét, hogy Törökország a különféle kultúrák és vallások békés együttélésének a helye lehessen! Kérjük Szűz Mária közbenjárását, hogy a Szentlélek tegye termékennyé ezt az apostoli utat és segítse az egyházban a missziós lelkületet az evangélium bátor hirdetésében, hogy Jézus Krisztus az igazság, a béke és a szeretet, egyedül ő az Úr!” – fejezte be Ferenc pápa szerda délelőtt a Szent Péter téren tartott általános kihallgatás katekézisét.
A szerdai általános kihallgatást megelőzően a VI. Pál aulában Ferenc pápa röviden üdvözölte a Keresztény és muzulmán vezetők III. csúcstalálkozójának harminc résztvevőjét. Köszönetet mondott azért, hogy eljöttek a tanácskozásra. „Ez a látogatás megerősíti a testvériségünket” – hangsúlyozta. Köszönetét fejezte ki munkájukért, amelyet egymás jobb megértéséért és elsősorban a békéért végeznek. „Ez a béke útja: a párbeszéd. Nagy köszönet érte!” – fejezte ki háláját a Szentatya.
A Szent Péter téren megtartott általános kihallgatás során a pápa katekézisében is utalt a zarándokoknak erről a rövid találkozásról a muzulmán vezetőkkel. Elmondta: „Ők is kifejezték vágyukat arra, hogy tovább haladjunk ebben a katolikusok, keresztények és muzulmánok közötti testvéri párbeszédben.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése