2014. október 24., péntek

Munkálkodjunk mindannyian az egyház egységén - Ferenc pápa péntek reggeli homíliája



Munkálkodjunk mindannyian az egyház egységén - Ferenc pápa péntek reggeli homíliája


Minden keresztény arra hivatott, hogy dolgozzon az Egyház egységéért a Szentlélek vezetésével. – Ezt a gondolatot hangsúlyozta Ferenc pápa péntek reggel a Szent Márta házban bemutatott szentmiséje homíliájában.

Az egységről a pénteki szentleckében (Ef 4, 1-6) az Apostol a lelki egységre buzdít: „Egy a test, egy a Lélek, amint hivatástok is egy reménységre szól…”

A pápa korábban már kifejtette a páli allegóriát Krisztus testéről, az Egyházról. Most még Szent Pál és Szent Péter leveleiből idézve egy másik hasonlatot is megvilágít: a hívők élő kövek, belőlük épül Isten temploma, az Egyház. „Az Egyházat, e templomot építeni élő kövekből, így valósul meg az Egyház egysége: ez minden keresztény feladata, mindannyiunké.

Amikor templomot vagy palotát kell építenünk – magyarázta a pápa – megfelelő építkezési terepet kell találnunk. Az első feladat, megtalálni az alapkövet, a Biblia szerint a szegletkövet. Az Egyház szegletköve Jézus, és az Egyház egységének szegletköve Jézus imája az utolsó vacsorán: ’Atyám, hogy mindnyájan egyek legyenek!’ Ez a mi erőnk.”

Hogyan építjük az Egyházat, annak egységét? – tette fel a kérdést a pápa. Ez a Szentlélek műve, válaszolt. Egyedül ő képes megteremteni az Egyház egységét a népek, kultúrák, személyek változatosságában. Szent Pál még utal a gyenge építőkövekre, így buzdít: „Éljetek méltó módon ahhoz a hivatáshoz, amelyet kaptatok, teljes alázatosságban, szelídségben és türelemben. Viseljétek el egymást szeretettel.” Legyen szívügyetek az egység megőrzése. „Úgy válunk erős építőkövekké ebben a templomban, amikor erősségünk az alázatosság, a nagylelkűség, kedvesség és szelídség lesz.” Jézus útját követjük, aki gyenge lett egészen a keresztig, és így lett erős.

A reménység, amelyre hivatva vagyunk ez: menni az Úr felé, élni az eleven Egyházban, amely élő kövekből épült a Szentlélek erejével.” Nagy reménységre kaptunk meghívást! Menjünk előre Jézus egységért végzett imája erejében, tanulékonyan a Szentlélek iránt, aki téglákból is képes élő köveket teremteni, - azzal a reménységgel, hogy megtaláljuk az Urat, aki hívott bennünket, megtaláljuk, amikor elérkezik az idők teljesége.”



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése