2014. szeptember 16., kedd

„Amikor Isten meglátogatja népét, megesik rajta a szíve”



„Amikor Isten meglátogatja népét, megesik rajta a szíve” – Ferenc pápa kedd reggeli homíliája a Szent Márta Házban


Ha nem vagyunk közel az emberekhez, és nem közvetítjük a reménységet, igehirdetésünk hiábavaló. Szép szónoklatot tarthatunk, de ha nem vagyunk közel a személyekhez, ha nem szenvedünk velük, és nem adunk reménységet, e prédikációk nem hasznosak, hiábavalók – hangoztatta Ferenc pápa kedd reggeli homíliájában. Szent Kornéliusz pápa és Szent Ciprián püspök vértanúk emlékmiséjét mutatta be.

A nap evangéliuma (Lk 7, 11-17) arról szól, hogy Jézus találkozik egy gyászmenettel: a naimi özvegy elveszítette egyetlen fiát. Az Úr Jézus közel van a gyászolókhoz. „Közel volt a néphez” – mondta Ferenc pápa. „Az Isten közel van, így megérti az emberek szívét. Amikor meglátja a gyászmenetet, Jézus odaközelít. Isten meglátogatja népét, az emberek körében él. A közeledés az ő módszere. Azután következik egy megjegyzés, amelyet többször ismétel a Biblia: ”Megesett rajta a szíve.” Egy másik alkalommal is ugyanez a kifejezés jelenik meg az evangéliumban: amikor látta a népet, mint pásztor nélküli juhokat, megesett rajta a szíve. Amikor Isten meglátogatja népét, közel van hozzá, megindul, megesik rajta a szíve.”

Az Úr mélyen megindult Lázár sírja előtt is. Mint ahogy megesett a szíve az atyának, amikor látta visszatérni tékozló fiát.

„Közelség és együttszenvedés: ez történik, amikor az Úr meglátogatja népét. És amikor mi hirdetni akarjuk az evangéliumot, közvetíteni Jézus szavait, ezt az utat kell követnünk. A másik út a mestereké, a templomi prédikátoroké: a törvénytudóké, írástudóké és farizeusoké. Ők távol voltak a néptől, jól prédikáltak. Tanították törvényt, de távol maradtak. Itt az Úr nem látogatta meg népét. Ez más volt. Itt a nép nem érezte kegyelmi látogatásnak, mert hiányzott a néppel való együttérzés.”

Az evangéliumi jelenetben, amikor az Úr közel megy a halotthoz, az felül, és elkezd beszélni, és Jézus átadta őt anyjának. Amikor az Úr meglátogatja népét, visszaadja a reménységet. Mindig. Ragyogóan lehet hirdetni Isten igéjét: a történelem során voltak híres szónokok. De ha ezeknek nem sikerült elhinteni a reménységet, ez nem használt semmit. Hiábavaló volt.”

Látva, hogy Jézus visszaadja anyjának élő fiát, megérthetjük, mit jelent az, hogy az Úr meglátogatta népét. Kérjük a kegyelmet, hogy a mi keresztény tanúságtételünk legyen tanúságtétel arról, hogy Isten meglátogatta népét, és elhozta a reménységet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése