2014. június 9., hétfő

Ferenc pápa pünkösdhétfői homilíája



„Jézus boldogmondásai az életszentség gyakorlati programja” – Ferenc pápa hétfő reggeli homíliája


A nyolc boldogság napi evangéliumát kommentálta a pápa a Szent Márta Ház kápolnájában tartott reggeli szentmiséje során, miközben átelmélkedte a Hegyi beszéd nagy nyitányát. Emlékeztetett arra, hogy a nyolc boldogság evangéliumi örömhíre éppen a békéért mondott vasárnapi történelmi ima-találkozó másnapján hangzik el, és a boldogságok között most különösen is fontos figyelni a szelídségre, a gyűlölettel szemben.
„A boldogságok képezik a kereszténység programját, egyfajta személyi azonosságot adnak. Ha valaki azt kérdezi tőlünk, hogyan lehetnénk jó keresztények, Jézus válaszát itt találjuk meg – mondta pápa –, amely nagyon is szemben áll a mai világ szokásos felfogásával. Boldogok a Lélekben szegények, üzeni Jézus, és valóban, a gazdagság nem old meg semmit sem. Sőt, amikor a szív gazdag, amikor nagyon elégedett önmagával, akkor már nincs ott hely Isten Szava számára” – figyelmeztetett a pápa. A jézusi „boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek” kijelentéssel szemben a világ azt mondja nekünk: öröm, boldogság, szórakozás és mindaz, ami az életben szép! A másik oldalról tekintve – tett ellenvetést a pápa – nem ismerik a betegség, a fájdalom problémáját a családban. A világ nem akar sírni, tudomást sem akar venni a fájdalmas helyzetekről és ezért inkább elkendőzi azokat. Ellenben az a személy, aki olyannak látja a dolgokat, amilyenek, amikor sír a szívében, akkor valójában boldog, mert vigasztalást nyer. Jézus vigasztalása nem azonos evilág vigasztalásával”.

„Boldogok a szelídek” – mondja Jézus. „A világ kezdettől fogva a háborúk világa – mutatott rá Ferenc pápa – mindenütt veszekedés és gyűlölet. Jézus pedig így szól: semmi háború, semmi gyűlölet, béke és szelídség. Ha én szelíd vagyok az életben – folytatta a pápa – akkor azt gondolják rólam, hogy bolond vagyok, vagy arra gondolnak: Te valóban szelíd vagy, de nem is fogod ezzel a szelídséggel a földet megörökölni”.

„Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságosságot… és akik üldöztetést szenvednek az igazságosságért, hogy megteremtsék azt. Ennél persze sokkal könnyebb – intett a pápa –, belépni a korruptak klikkjébe, a „do ut des”, vagyis az „adok, hogy adjál” hétköznapi politikába, mert hiszen minden csak üzlet!” Valóban, mennyi az igazságtalanság, hány ember szenved ezektől?! És Jézus mégis mondja: „Boldogok azok, akik harcolnak az igazságtalanság ellen”.

Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek. Azok az irgalmasok, – magyarázta a pápa –, akik megbocsátnak és megértőek mások tévedéseivel szemben. Jézus ugyanis nem azt mondta, hogy boldogok, akik bosszút állnak, akik megtorolják sérelmüket, hanem: Boldogok azok, akik megbocsátanak, akik irgalmasok. Mert mi mindnyájan azoknak vagyunk hatalmas serege, akiknek megbocsátottak. Tehát az a boldog, aki a megbocsátásnak erre az útjára lép. „Boldogok a tiszta szívűek, mert nekik egyszerű a szívük, tiszta és mocsoktalan. Az ilyen szív nagyon tud szeretni, azzal a szép benső tisztasággal.

Boldogok a békességszerzők – haladt tovább a pápa - viszont mennyire közös a sorainkban, hogy béke helyett háborút teremtünk és félreértéseket szerzünk béke helyett. Amikor hallok egy dolgot valakitől, aztán egy másikat, de már az előzőt kibővítve, akkor ez a pletykálás világa. A pletykás világ nem teremt békét, ellensége a békének, nem is boldog!”.

„Boldogok ellenben az igazságosságért üldözöttek. Sok embert azért üldöztek, mert harcoltak az igazságosságért. A boldogmondások sora életprogram, amit Jézus javasol nekünk, és amilyen egyszerű, olyan nehéz is”.

A Máté evangélium 25. fejezetében Jézus mondja: Éheztem és ennem adtatok, szomjaztam és innom adtatok, börtönben voltam és meglátogattatok”. Ezzel a két dologgal, a boldogmondásokkal és a Máté 25-tel, meg lehet élni az életet az életszentség szintjén”.

„Néhány egyszerű szó – foglalta össze a pápa a homíliáját – de gyakorlatiasak mindenkinek, mert a kereszténység egy gyakorlati vallás, nem gondolnivaló, hanem gyakorlatba kell átültetni. Ha lesz ma egy kis időtök – buzdított Ferenc pápa – vegyétek elő a Máté evangéliumot, az ötödik fejezetben vannak a boldogságok, míg a másik rész az evangélium 25. fejezete. Jót tesz nektek, ha elolvassátok egyszer, kétszer, háromszor! Mert ez az életszentség programja. Az Úr adjon nektek kegyelmet, hogy megértsétek az üzenetét!”.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése