2014. február 7., péntek

Jézus csodái 21. - Először meggyógyítom a betegeket



Először meggyógyítom a betegeket

 

Jézus a Földközi-tenger partján fekvő Szikaminonból elmegy Tíruszba. Mikor visszatér a városba, ott azzal fogadják, hogy sok beteg vár már rá.
– Van itt egy szegény beteg fiúcska is, Fiam, és anyja téged óhajt látni.
– Máris megyek hozzá! – Az apostoloknak, akik vele együtt voltak, azt mondja: – Menjetek haza! Azonnal megyek én is. Készüljetek addig vacsorához, a várakozóknak pedig mondjátok meg, hogy az est beállta után beszélni fogok.
– És ha vannak betegek is?
– Őket gyógyítom meg legelőször. Még vacsora előtt, hogy boldogan térhessenek haza.
Megérkeznek a házakhoz, ahol befogadták őket. Az apostolok elindulnak, hogy egybegyűjtsék azokat, akik a Mestert akarják, főleg a betegeket...
Jézus elébe hozzák az elmaradhatatlan szembajost, akit szinte teljesen vakká tett a szemfekély. Jézus meggyógyítja. Majd egy – bizonyára maláriás – beteg következik, aki le van soványodva, és olyan sárga, mint egy kínai. Őt is meggyógyítja. Egy asszony van soron, aki különös csodát kér tőle: tejet a melle számára, amelyben nincs tej. Megmutat Jézusnak egy párnapos fiúcskát, aki nagyon sovány és egészen vörös, mintha ki lenne melegedve. Az asszony sírva mondja:
– Látod, azt a parancsot kaptuk, hogy engedelmeskedjünk férjünknek, és foganjunk. De mit használ, ha aztán sorvadni látjuk gyermekeinket? Ez a harmadik, akit szültem, de kettőt már sírba fektettem, eldugult mellem miatt. Már ez is haldoklik, mert hőség idején született. A többiek közül az egyik tíz napig élt, a másik hat hónapig, hogy aztán még inkább sírjak, amikor bélbajban meghaltak. Ha lenne tejem, ez nem történt volna meg...
Jézus ránéz, és így szól:
– Gyermeked élni fog. Bízzál! Térj haza, s amint hazaérsz, nyújtsd emlődet a kisdednek. Bízzál!
Az asszony engedelmesen elmegy, szívére szorítva a szerencsétlen kisgyermeket, aki úgy nyivákol, mint egy kismacska.
– De vajon megjön-e a teje?
– Persze, hogy megjön.
– Én azt mondom, hogy életben marad a kisfia, de a teje nem jön meg, és már az is csoda, ha életben marad. Majdnem belehalt az éhezésbe.
– Én pedig azt mondom, hogy megjön a teje.
– Igen.
– Nem.
Ahány ember van ott, annyi véleményen vannak. Jézus közben visszavonul enni. Amikor újra kijön, hogy prédikáljon, még több ember van ott, mert a beteg gyermek csodájának a híre már elterjedt a városban.
Jézus az összegyűlt embereknek elmondja a szilfáról és a szőlőtőről szóló példabeszédet (P 3,109-112), s így fejezi be:
– Ez a példabeszéd. Ami pedig a szárazmellű asszonyt illeti, íme a válasz: nézzetek a város felé!
Mindenki a város felé fordul, és látják sietni az előbbi asszonyt, aki sietés közben sem veszi el fiacskáját tejtől duzzadó emlőjétől, amelyet a kis éhes akkora mohósággal szív, hogy majdnem megfullad. Az asszony csak akkor áll meg, amikor Jézus elé ér. Őelőtte egy pillanatra elhúzza a gyermeket mellbimbójától, és ezt kiáltja:
– Áldd meg, áldd meg, hogy érted éljen!
Jézus megjegyzi:
– A csodával kapcsolatos találgatásaitokra így megkaptátok a választ.

(4-799)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése