2019. július 7., vasárnap

Ferenc pápa üzenetet küldött a Laudato si’ közösségek második fórumára




Ferenc pápa üzenetet küldött a Laudato si’ közösségek második fórumára

Amatricében, a 2016-os olaszországi földrengés helyszínén késik az újjáépítés. A Laudato si’ közösségek találkozójának témája, melyet Amatricében tartanak a következő püspöki szinódus jegyében, Amazóniával foglalkozik.

A Szentatya nem feledkezik el Amatricéről

A három évvel ezelőtti tragikus földmozgás háromszáz ember halálát követelte, városokat döntött romba, iskolák, templomok várnak még a helyreállításra. Amatricében a pápai enciklika szellemiségét tükröző mozgalmak és társulatok tanácskoztak július 6-án arról, hogy az Amazonas-medence súlyos és tovább már nem fenntartható helyzetét hogyan lehetne orvosolni. A találkozóra a pápa is elküldte üzenetét. Mint ismeretes, a Szentatya két hónappal a földrengés után személyesen kereste föl Amatricét 2016 októberében. Emléke mindig jelen van szívében, és a remény jele az, hogy éppen ezen a helyen tartják a találkozót a közös otthonunkat pusztító jelenségekről.

Legyünk hálásak a Teremtőnek a ránk bízott világért

A pápa társadalmi igazságosságot sürget, mely szorosan összefügg az ökológiával. Ami Amazóniában történik, az kihat az egész bolygóra. Nem nézhetjük tétlenül, hogy ezreket fosztanak meg földjüktől, kultúrájuktól és hagyományaiktól, megtörve az évezredes egyensúlyt, ami e népeket szülőföldjükhöz köti. Az egyház sem maradhat néma: fel kell erősítenie a szegények kiáltását. Új életstílusokat kell elősegíteni a doxológia, az eucharisztia és az aszkézis alapján. Az ember őrzője a teremtett világnak, amelyért hálásnak kell lennie a Teremtő Istennek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése