2018. december 19., szerda

Ferenc pápa szerdai katekézise: Nyíljunk meg a betlehem meglepetése előtt



Ferenc pápa szerdai katekézise: Nyíljunk meg a betlehem meglepetése előtt


Karácsony előtti utolsó katekézisében Ferenc pápa Betlehem újdonságáról tanított, mely tele van Isten meglepetéseivel. Ha a Karácsonyt meg akarjuk élni, akkor meg kell nyitni a szívünket a meglepetések befogadására – kérte a Szentatya.



A reklámgépezet új karácsonyi ajándékok megvételére buzdít
Hat nap múlva Karácsony lesz – kezdte katekézisét a pápa a VI. Pál aulában megtartott szerdai általános kihallgatás során. A fenyőfák, a díszek és fények arra emlékeztetnek bennünket, hogy idén is lesz ünnep. A reklámgépezet új karácsonyi ajándékok megvételére buzdít, hogy így szerezzünk meglepetést. Ferenc pápa ekkor feltette a kérdést: Ez az az ünnep, ami tetszik az Istennek? Milyen Karácsonyt szeretne ő, milyen ajándékokat és milyen meglepetéseket?
Az első Karácsonyban felfedezhetjük Isten ízlését
Ferenc pápa válaszként a történelem első Karácsonyára mutatott rá, amelyben felfedezhetjük Isten ízlését. Az első Karácsony ugyanis tele volt meglepetésekkel. A történet Máriával, József jegyesével kezdődik, akihez angyal érkezik és megváltoztatja az életét. Szűzből anya lesz. Őt József követi, aki arra kap meghívást, hogy atyja legyen egy gyereknek, akit nem ő nemzett. És a történet csúcsaként a gyermek a legkevésbé várt időpontban érkezik, vagyis amikor Mária  és József jegyesek voltak és a Törvény szerint nem élhettek együtt. A botránnyal szemben a jó érzés arra indította Józsefet, hogy bocsássa el Máriát és mentse meg a hírnevét. Ő ellenben, akinek erre joga lett volna, meglepetéssel szolgál: hogy meg ne károsítsa Máriát, titokban bocsátja el, saját jóhíre kockáztatásával.
Készen kell lenni az élet váratlan változásai előtt
És aztán egy másik meglepetés – folytatta a pápa. Isten József álmában megváltoztatja a terveket és azt kéri tőle, hogy vegye magához Máriát. Jézus születése után Józsefnek kész terve van a családjával, de álomban megint intést kap, hogy keljen fel és menjen Egyiptomba. Vagyis Karácsony váratlan változásokat hoz az életébe. Ha mi a Karácsonyt meg akarjuk élni – tette hozzá szabadon a pápa –, akkor meg kell nyitni a szívünket a meglepetések befogadására, vagyis készen kell lenni az élet váratlan változásai előtt.
Karácsony Isten ismeretlen művét ünnepli, de még inkább egy ismeretlen Istent ünnepel
Karácsony éjszakáján érkezik a legnagyobb meglepetés: A Magasságbeli egy kisgyermek! Az isteni Ige egy csecsemő, amit az infáns, kicsi gyermek szó is jelez: képtelen a beszédre. Az Üdvözítő fogadására nem a kora nagykövetei érkeztek meg, hanem egyszerű pásztorok, akiket angyalok leptek meg az éjszakában és ők haladék nélkül útra keltek. Mit lehetett várni akkor?
Karácsony Isten ismeretlen művét ünnepli, de még inkább egy ismeretlen Istent ünnepel
Karácsonyt ünnepelni azt jelenti, hogy itt a földön befogadjuk az Ég meglepetéseit. Karácsony elhozta ebbe a világba az újdonságait, ahol az életet nem tervezik program szerint, hanem úgy adják. Ahol az ember nem saját ízlése szerint él, hanem Istennek és Istennel, mert ezt jelenti  Karácsony: velünk az Isten. Karácsonyt ünnepelni azt jelenti, hogy megengedjük az újdonságoknak, hogy meglepjenek bennünket. Karácsonykor Jézus nem egy kandalló langymelegét kínálja, hanem egy isteni megdöbbentő érzést, mely megrázza a történelmet.
Karácsony Isten csendes hangját kedveli a fogyasztás lármájával szemben
A Karácsony ünneplése azt teszi, amit Jézus, aki a rászorulókhoz jött, hogy leszálljon a mi emberi szükségünk szintjére. A Karácsony ünneplése azt teszi, amit Mária, aki bízik, engedelmes az Istennek, még ha nem is érti, amit az Isten csinál. A Karácsony ünneplése azt teszi, amit József, aki felkel, hogy megvalósítsa azt, amit Isten akar tőle, még azt is, ami nem a mi terveink szerint való. Szent József meglepő szereplő: nem szól egy szót sem az evangéliumban. Karácsony Isten csendes hangját kedveli a fogyasztás lármájával szemben.
Erre szól a hivatásunk: csendben megállni a jászol előtt
Ha csendben tudunk maradni a betlehemi jászol előtt, akkor Karácsony meglepetés lesz számunkra. Erre szól a hivatásunk: csendben megállni a jászol előtt. Aki megteszi ezt és átérzi, meglepetéssel találkozik. Ferenc pápa beszéde záró részében arra emlékezetett, hogy el is lehet hibázni Karácsony ünneplését. Ez akkor történik meg, amikor az Ég újdonságainál jobban kedveljük a föld dolgait. Karácsony így egy szép hagyományos ünnep marad, melynek középpontjában mi állunk. Arra kérte a pápa a zarándokokat, hogy ne tegyék világiassá az ünnepet. Ne tegyük félre az Ünnepeltet, mert akkor az történik, mint a Bibliában: „Övéihez jött, de övéi nem fogadták be” (Jn 1,11). Ezzel szemben legyen bennünk Mária és József készsége, akikkel együtt mi is mondhatjuk: Íme, itt vagyok, Uram! Végül Ferenc pápa boldog Karácsonyt kívánt mindenkinek, olyan Karácsonyt, mely tele van Jézus meglepetéseivel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése