2018. március 19., hétfő

Tudjunk Szent Józseffel álmodni és fölkelni – Öt éve kezdte meg péteri szolgálatát Ferenc pápa



Tudjunk Szent Józseffel álmodni és fölkelni – Öt éve kezdte meg péteri szolgálatát Ferenc pápa


„Nagyon szeretem Szent Józsefet, mert erős és csöndes férfi” – Ferenc pápa így vall a szentről, akinek liturgikus ünnepén, 2013. március 19-én mutatta be a pápasága kezdetét jelentő szentmisét. A Szentatya három megszólalását idézzük fel, melyekből kitűnik, mennyire kötődik az apák védőszentjéhez.

Ferenc pápa öt évvel ezelőtt, beiktatási szentmiséjén így méltatta Szent Józsefet: „József az őrző, mert meg tudja hallgatni Istent, hagyja magát vezetni az ő akarata által, és éppen ezért még fogékonyabb a rábízott emberekre, realista módon tudja olvasni a történéseket, figyel az őt körülvevő világra, és képes meghozni a legbölcsebb döntéseket. Kedves barátaim, benne látjuk, hogyan kell válaszolni Isten hívására, készségesen, azonnal.”
2015. január 16-án Manilában a családokhoz e szavakkal szólt a pápa: „Nagyon szeretem Szent Józsefet, mert erős és hallgatag férfi. Az íróasztalomon van egy alvó Szent Józsefet ábrázoló szobor, s amikor gond vagy nehézség gyötör, akkor írok neki egy cédulát, és a Szent József-szobor alá teszem, hogy álmodjon róla. Most nézzük a második szempontot: fölkelni Jézussal és Máriával. Ezek a pihenés, az Úrhoz való imádság értékes pillanatai, melyeket szeretnénk meghosszabbítani. De Szent Józsefhez hasonlóan, meghallva Isten szavát, föl kell ráznunk magunkat álmunkból. Föl kell kelnünk, és családként cselekednünk. A hit nem vesz ki minket a világból, hanem még mélyebbre helyez benne.”
2017. március 20-án a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában így fohászkodott a reggeli szentmisén a pápa: „Azt szeretném ma kérni, hogy adja meg nekünk az álmodni tudás képességét, mert amikor nagy és szép dolgokat álmodunk, közelítünk Isten álmához, azokhoz a dolgokhoz, amelyeket Isten álmodik rólunk. A fiataloknak adja meg – mivel ő fiatal volt – a képességet, hogy álmodjanak, kockáztassanak, és vállalják a nehéz feladatokat, amelyeket álmukban láttak. És adja meg mindannyiunknak a hűséget, ami általában a helyes viselkedésben – az övé pedig az volt –, a csöndben növekszik – kevés szó – és a gyöngédségben, amelyik képes megőrizni a saját és mások gyengeségeit.”
Ferenc pápa 2013-ban az elődje, XVI. Benedek által már előkészített, de még közzé nem tett módosítást eszközölt a szentmise kánonjában. Eszerint az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétuma elrendelte, hogy a római hivatalos misekönyv 2., 3. és 4. eucharisztikus imádságában az „Isten Anyja, a Boldogságos Szűz Mária” rész után említsék meg a „Szent József, az ő jegyese” betoldást. Ezt az intézkedést Isten népe világszerte nagy örömmel fogadta.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése