2017. december 26., kedd

Szent István vértanú



Szent István vértanú


A karácsony ünnepét követő napon Egyházunk azt a Szent Istvánt ünnepli, aki elsőként halt vértanúhalált Krisztus követői közül. Az ő személye természetesen nem keverendő össze Szent István magyar királlyal.
Szent István vértanú történetét az Apostolok Cselekedeteiben ismerteti Lukács evangélista. Az apostolok azt kérik a hívek közösségétől, hogy válasszanak maguk közül olyan férfiakat, akik az oltár körüli szolgálatot elvégzik, miközben ők egészen az igehirdetésnek szentelhetik magukat. István annak a hét férfinak az egyike, akiket ilyen módon választott meg a krisztusi közösség. Valamennyien jó hírben álló férfiak ők, akiket eltöltött a Szentlélek és Isten bölcsessége. Lukács István esetében e jellemzéshez még hozzáfűzi, hogy „eltöltötte őt a hit.” Valamivel később megjelennek István ellenfelei, akiket nem a hit, hanem az irigység, a féltékenység, a gyűlölet töltött el. István szenvedélyesen hirdeti Krisztust, de ez tovább fokozza az ellenfelek gyűlöletét, akik végül megkövezik őt. A halála előtti pillanatokban István megbocsátott bántalmazóinak.
Hová vezet a Krisztushoz való hűség? Hová vezet a hitben való kitartás? Hová vezet az ellenségnek is megbocsátó lelkület? A halálon át Isten dicsőségébe. Ha hitünkhöz hűségesek maradunk, eljutunk majd Istenhez, az örök dicsőségbe.
© Horváth István Sándor

Imádság

Mindenható Istenünk! Karácsony ünnepe, a Megváltó születése megerősít bennünket arról, hogy te szeretsz minket. Szeretetből küldted el Jézust emberi világunkba. Elküldted őt, hogy levegye álarcainkat és a gyermek Jézus szemének tükrében meglássuk igazi önmagunkat. Elküldted, hogy örömöt, reményt, fényt, boldogságot és szeretetet hozzon nekünk. Örömmel fogadjuk karácsonyi szeretet-ajándékodat, a tökéletes ajándékot, a te egyetlen és egyszülött Fiadat, Jézust, a mi Megváltónkat! Köszönjük neked, Istenünk, a megváltást!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése