2017. október 16., hétfő

Kövessük az új szentek példáját, akik ragyogó tanúságot tettek az evangéliumról – Ferenc pápa Úrangyala imádsága



Kövessük az új szentek példáját, akik ragyogó tanúságot tettek az evangéliumról – Ferenc pápa Úrangyala imádsága


Ferenc pápa a szenttéavatási szertartáson a Szent Péter téren 

Október 15-én, vasárnap délelőtt Ferenc pápa a szentek sorába emelt 30 brazíliai vértanút, továbbá 3 mexikói vértanút, akiket ifjúkorukban öltek meg és két európai papot. A Szent Péter téren jelen lévő hívek között voltak az új szentek származási országából érkezett hivatalos küldöttségek is.
A szentté avatási szertartást követően, az Úrangyala elimádkozása előtt, Ferenc pápa köszöntötte mindazokat a híveket, akik az új szentek előtt kívánták leróni tiszteletüket. Külön üdvözölte a Brazíliából, Franciaországból, Olaszországból, Mexikóból és Spanyolországból érkezett hivatalos küldöttségeket, valamint a Máltai Lovagrend tagjait.
„Az evangélium e ragyogó tanúságtevőinek a példája és közbenjárása kísérjen bennünket életutunkon és segítsen, hogy mindig testvéri és szolidáris kapcsolatokat mozdítsunk elő az egyház és a társadalom javára” – hangzott a pápa fohásza.
A pápa bejelentette, hogy különleges püspöki szinódust hív össze Amazónia térsége számára
Elfogadva több latin-amerikai püspöki konferencia, valamint a világ más részein élő főpásztorok és hívek kérését, a pápa elhatározta, hogy különleges püspöki szinódust hív össze Amazónia térsége számára, amelyet 2019. októberében rendeznek meg. Ennek az összejövetelnek a legfőbb célja, hogy új utakat jelöljenek ki Isten népe ott élő tagjainak evangelizálása számára, különös tekintettel a bennszülöttekre, akikről gyakran megfeledkeznek, és akik nem reménykedhetnek egy gondtalan jövőben. Ennek oka többek között az amazóniai erdők, földünk egyik legfontosabb tüdejének a válsága – állapította meg a Szentatya.
Az új szentek járjanak közbe ezért az egyházi eseményért, hogy a teremtett világ szépségének tiszteletben tartásával a föld minden népe dicsőítse Istent, a világegyetem Urát, és Őáltala megvilágosodva haladjanak az igazságosság és a béke útjain.
Ferenc pápa továbbá emlékeztetett rá, hogy október 17-én tartjuk a nyomor elutasításának világnapját. A nyomor nem végzetszerűség: okait el kell ismerni és fel kell számolni, hogy tiszteletben tartsuk számos testvérünk méltóságát, követve a szentek példáját.
Itt jegyezzük meg, hogy a szegénység elleni küzdelem kezdeményezése Józef Wrzesiński lengyel atya nevéhez fűződik, aki 1957-ben megalapította a Negyedik Világ Mozgalmat. Az ökumenikus mozgalom célja a mélyszegénység felszámolása. Tagjai erőfeszítéseinek eredményeképpen az ENSZ 1992-ben október 17-ét a szegénység elleni küzdelem világnapjává tette.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése