2017. október 16., hétfő

Hogy a gonosz ellenségtől megvédjél Kérünk téged, hallgass meg minket!



Hogy a gonosz ellenségtől megvédjél 
Kérünk téged, hallgass meg minket!


Hogy gonoszságra ne jussunk, és megítéltetésünk ne tegyen érdemtelenné a dicsőségre! A mindennél nagyobb, a Földön, a Teremtésben, Krisztus. Nála nagyobb jelet várni, Istenkáromlás. Benne hinni, hogy hitem ünnepre vezessen! Ez az Ember számára a kegyelem, és kegyelmen túl, méltóságát szolgáló erő! Méltatlanul is méltóságra vezethet a hit Istenben!
Milyen ellentmondás! És mégis, ez jellemzi Istent, azt a szeretetet, melyet Ő áraszt a teremtésben mindenre! Aki a mindenben minden, az emberi elme számára, a logika számára ellentmondás. Mert semmilyen emberi, evilági keretrendszerbe Isten nem szorítható bele. Ahogy a szeretet a törvény felett áll, úgy Isten, minden természeti törvény felett is áll. Pontosan azért, amiért a természet törvényeit én, az Ember, tapasztalásaimon keresztül állítom fel. Törvénykezésem nem jelenthet Isten számára korlátozást.
Tulajdonképpen, a törvényeket arra használja az ember, hogy maga köré biztonságot teremtsen. Ha így van, akkor minden törvény felállítása valami olyan eszköz az Ember kezében, amivel függetleníteni akarja magát az Istentől! Vagyis, a törvények által az Ember, értelmét, szabadságát – melyek Isten ajándékai – Teremtője ellenében használja. Mert, már bizalmát nem Istenben keresi. Ilyen módon természetellenes a tudás megszerzésének, birtoklásának a vágya az Emberben.
Persze, ez nem törvényszerű, mégis törvénnyé tenni kész az Ember, hogy hatalommá lehessen. Mert sok mindent szeretünk birtokolni, csak szeretni ne kelljen. Mert a kell értelme is már a kényszert juttatja az eszünkbe, és nem azt, hogy szükségünk van rá! Pedig, szükségünk van a szeretetre, és arra is, hogy szereteted ajándékozzunk egymásnak. A szeretet az, ami éltet. És a szeretet a Lélekben lakik. Ezért is hangzik el az Írásban, hogy a Lélek az, ami éltet, a test nem használ semmit [Jn 6,63].
Köszönöm Atyám, hogy Te, a szeretetedet soha nem vonod meg tőlem! Add meg számomra, hogy a Te szereteted ne haljon el bennem! Ámen
  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése