2016. szeptember 12., hétfő

Az ördög megosztást akar az egyházban – a pápa hétfő reggeli homíliája



Az ördög megosztást akar az egyházban – a pápa hétfő reggeli homíliája


Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában 

A megosztás tönkreteszi az egyházat és az ördög igyekszik megtámadni azt, ami az egység gyökere, vagyis az Eucharisztia ünneplését, a szentmisét. Ferenc pápa erről szólt szeptember 12-én, reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmiséjén, amikor az egyház Mária névnapjáról emlékezik meg.
Az ördögnek két erős fegyvere van az egyház elpusztítására: a megosztás és a pénz
Szent Pál Korinthusiakhoz írt leveléhez (1Kor 11,17-26.33) fűzte gondolatait a pápa, amelyben az apostol elítéli a korinthusiakat veszekedéseik miatt. A Szentatya hangsúlyozta, az ördögnek két erős fegyvere van az egyház elpusztítására: a megosztás és a pénz. Ez kezdettől fogva így volt: ideológiai, teológiai megosztottság sújtotta az egyházat. Az ördög féltékenységet, karrierizmust, gondolatokat vet, hogy megosszon! Vagy kapzsiságot vet. Majd mint ahogy egy háború után történik, minden elpusztul. Az ördög pedig boldogan távozik és mi, naivak benne vagyunk a játékban. A megosztás piszkos háború, olyan mint a terrorizmus, a pletykák terrorizmusa egy közösségben, amelyben a nyelv öl, bombákat dob és pusztít.
Az egyházbeli megosztottság nem hagyja növekedni Isten országát
Az egyházbeli megosztottság nem hagyja növekedni Isten országát. Nem hagyja, hogy az Úr jól megmutassa, milyen Ő. A megosztottság pártokra szakadást hoz, mindig valami elleni pártokat. Hiányzik az egység balzsama. Az ördög azonban tovább megy, nemcsak a keresztény közösségbe, hanem a keresztény egység gyökeréig hatol. Ez történik Korinthus városában. Szent Pál elítéli a korinthusiakat, mert a megosztottság az egység gyökeréig jut, az Eucharisztia ünnepléséig.
A korinthusaik esetében a megosztás a gazdagok és a szegények között történik az Eucharisztia ünneplése során. Jézus az egységet kérte az Atyától. Az ördög viszont igyekszik elpusztítani azt. Kérem tőletek, tegyetek meg mindent, hogy ne tegyétek tönkre az egyházat a megosztással, legyenek azok ideológiaiak vagy a kapzsiságból, karrierizmusból, féltékenységből fakadók. Mindenekelőtt imádkozzatok és őrizzétek a forrást, az egyház egységének forrását, aki Krisztus Teste. Minden nap megünnepeljük áldozatát az Eucharisztiában – fogalmazott Ferenc pápa.
Kérjük az Úrtól az egyház egységét
Szent Pál a korinthusiak közötti megosztottságról beszél kétezer évvel ezelőtt. A mai egyháznak is mondhatja ugyanezt Szent Pál. „Nem dicsérhetem, hogy nem javatokra, hanem károtokra gyűltök össze.” (1Kor 11,17) Károtokra, a megosztásra – tette hozzá a Szentatya. Azért gyűlnek össze, hogy bepiszkítsák Krisztus testét az Eucharisztia ünneplése során. Pál mondja nekünk egy másik helyen, hogy aki méltatlanul eszi vagy issza Krisztus Testét és Vérét, saját ítéletét eszi és issza. Kérjük az Úrtól az egyház egységét, hogy ne legyenek megosztottságok. Az egység az egyház gyökere, amely Krisztus áldozata, amelyet minden nap ünneplünk – zárta hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa.
Ramírez érsek részt vett a II. Vatikáni Zsinaton
A reggeli szentmisén jelen volt Arturo Antonio Szymanski Ramírez, nyugalmazott mexikói érsek, aki januárban tölti be 95. életévét. A homília elején Ferenc pápa említést tett jelenlétéről és emlékeztetett arra, hogy Ramírez érsek részt vett a II. Vatikáni Zsinaton és ma egy plébánián kisegítő szolgálatot végez. A pápa szeptember 9-én fogadta kihallgatáson.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése