2016. március 13., vasárnap

Nagyböjti kalendárium – március 12.



Nagyböjti kalendárium – március 12.


Idei nagyböjti kalendáriumunkkal az irgalmasság rendkívüli szentévéhez kapcsolódunk. Szent II. János Pál pápa Dives in misericordia kezdetű, az isteni irgalmasságról szóló enciklikáját idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus feltámadásának ünnepére!


„[...] íme, pontosan Őbenne, Krisztusban nyeri el büntetését a bűn, az Ő áldozatának és »egészen a halálig« tartó engedelmességének árán (Fil 2,8). Őt, aki nem ismerte meg a bűnt, Isten »értünk bűnné tette« (2Kor 5,21). De bekövetkezett az igazságszolgáltatás a halál fölött is, mely az emberi történelem kezdete óta társa a bűnnek. És hogy ilyen ítélet történhetett, az annak halálának köszönhető, aki nem ismerte a bűnt, és egyedül volt képes arra, hogy halálával megölje a halált (vö. 1Kor 15,54). Ily módon Krisztus keresztje, melyen az Atyával egylényegű Fiú eleget tesz Isten igazságosságának, gyökerében mutatja meg az irgalmat, helyesebben a szeretetet. Azt a szeretetet, mely ellentmond a gyökérnek, melyből az emberi történelemben a rossz származik, nevezetesen a bűnnek és a halálnak.”
(Dives in misericordia, 48.)
Urunk, Istenünk, könyörülj rajtunk és irányítsd szívünket, mert csak a te segítségeddel lehetünk kedvesek előtted. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése