2015. május 30., szombat

Ferenc pápával beszélgettek a „gyermekek vonata” utasai a Vatikánban



Ferenc pápával beszélgettek a „gyermekek vonata” utasai a Vatikánban

Fáradtak vagytok az utazás után? – ezt kérdezte Ferenc pápa a „gyermekek vonata” utasaitól, akik harmadik alkalommal látogattak el a Vatikánban. A Szent Péter vasútállomásra mintegy 200 nehéz sorsú gyermek érkezett, többségében bebörtönzött szülők gyermekei. A Vatikáni Rádió tudósítása.

A „gyermekek vonata” utasai főként a dél-olaszországi Bari és Trani városaiból érkeztek a Vatikánba. A gyerekeket az egyik szülő kísérte el, vagy ha mindketten börtönben vannak, akkor egyik nagyszülő. Az idei utazás célja, hogy erőt adjon a nehéz terhet viselő családoknak, és megmutassa a gyermekeknek, hogy a család segít előrejutni az élet nehéz pillanataiban is. Az összejövetel témája a „repülés”, a szárnyalás volt, mint a szabadság jelképe.

Ferenc pápa a VI. Pál kihallgatási terem átriumában találkozott a gyerekkek, és játékosan elbeszélgetett velük. Amikor megkérdezte őket, hogy az álmaink szárnyán nagyon messzire el lehet-e jutni, a gyerekek kórusban válaszolták: bárhová. A Szentatya tovább kérdezte őket: milyen egy gyermek, egy fiatal, aki nem tud álmodni? Erre ők azt kiáltották: boldogtalan. A pápa a gyerekekkel egyetértve azt mondta, hogy egy álmok nélküli ember szíve valóban boldogtalan, zárva van, majd megkérdezte őket, milyennek képzelnek el egy ilyen zárt szívet. „Olyannak, mint a jég vagy egy kő” – mondták a gyermekek hangosan, egymás szavába vágva. Ferenc pápa ezután megkérdezte a gyermekeket, mikor lesz olyan a szívünk, mint egy kő, majd a gyermekek válaszait megerősítve hangsúlyozta: „amikor nem álmodunk, amikor nem imádkozunk, és amikor nem hallgatjuk meg Isten szavát, szívünk kőszívvé válik”.
A vidám hangulatú beszélgetés után Ferenc pápa a gyerekekkel együtt elimádkozta a Miatyánkot, majd áldását adta rájuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése