2015. május 26., kedd

Ferenc pápa: Nem lehet egyszerre birtokolni eget és földet



Ferenc pápa: Nem lehet egyszerre birtokolni eget és földet

Nem szép olyan keresztényt látni, aki követni akarja Jézust és a világiasságot is – fogalmazott Ferenc pápa a kedd reggeli szentmisén a Szent Márta-házban. A Vatikáni Rádió hírét adjuk közre.

Ferenc pápa kiemelte, a keresztények arra kaptak meghívást, hogy radikális döntést hozzanak, nem lehetnek „félig-meddig keresztények”, nem birtokolhatnak egyszerre eget és földet.

Péter megkérdezi Jézust, hogy mit kapnak a tanítványok cserébe követéséért (Mk 10,28–31). A kérdés azután hangzik el, hogy az Úr a gazdag ifjúnak azt mondja, adja el minden javát, és amit kap érte, adja a szegényeknek. Ferenc pápa kedd reggeli homíliájában ebből a nagyon aktuális párbeszédből indul ki.

A pápa rámutatott, hogy Jézus másképpen válaszol, mint ahogy a tanítványok várták. Nem gazdagságról beszél, hanem ígéretet tesz a mennyek országa örökségére, de üldöztetéssel és kereszttel.

Ezért ha egy keresztény ragaszkodik javaihoz, rossz színben tünteti fel a keresztény embert, mint aki egyszerre akarja birtokolni az eget és a földet. Az összehasonlítási alap Jézus szava: a kereszt és az üldöztetés. Ez annyit jelent, hogy az ember megtagadja önmagát, és mindennap felveszi a keresztet… A tanítványok ismerték ezt a kísértést: követik Jézust, de aztán mi lesz ennek a vége? Gondoljunk csak Jakab és János anyjára, amikor Jézustól helyet kért fiai számára: „Ezt tedd miniszterelnökké, a másikat pedig gazdasági miniszterré…” Világias érdeket látott Jézus követésében.

Ezeknek a tanítványoknak a szíve aztán megtisztult pünkösdig, amikor mindent megértettek. Az ingyenesség Jézus követésében a válasz a szeretet ingyenességére és az üdvösségre, amelyet Jézus ad nekünk. Amikor azonban Jézussal is akarunk tartani és a világgal is, a szegénységgel is és a gazdagsággal is, az félig-meddig kereszténységet jelent, ami anyagi hasznot akar. Ez a világias szellem – hangsúlyozta a pápa.

Az ilyen keresztény – Illés prófétát idézve – „két lábára sántít”, mert nem tudja, hogy mit akar. Ahhoz, hogy megértsük ezt, emlékeznünk kell arra, amit Jézus mond: az elsőkből utolsók, az utolsókból pedig elsők lesznek, tehát aki hisz, vagy aki a legnagyobb, az váljon szolgálóvá, legyen a legkisebb.

Jézust követni emberi szempontból nem jó üzlet: szolgálat. Ezt tette Ő. Ha az Úr megadja neked a lehetőséget, hogy első legyél, viselkedj úgy, mintha az utolsó lennél, vagyis szolgáló. Ha az Úr megadja a lehetőséget, hogy javakkal rendelkezz, akkor viselkedj szolgálóként, vagyis másokért cselekedj. Három lépcsőfok távolít el minket Jézustól: a gazdagság, a hiúság és a büszkeség. Ezért olyan veszélyes a gazdagság, mert azonnal a hiúsághoz vezet, fontos embernek gondolod magad. Amikor fontosnak érzed magad, beképzelt leszel, és elveszel.

Az Úr által kijelölt út a kiüresedés: aki az első közületek, az legyen mindenki szolgája (vö. Mt 20,28). Jézusnak sok munkájába került, hogy a tanítványok megértsék ezt – állapította meg a pápa. – Kérjük meg mi is Őt: Megtanítod nekünk ezt az utat, a szolgálat, az alázat tudományát? Azt, hogy az utolsók legyünk, hogy szolgáljuk testvéreinket az egyházban?

Nem szép olyan keresztényt látni – legyen az világi, megszentelt életű, pap vagy püspök –, aki két dolgot akar: Jézust követni és javakkal rendelkezni, követni Jézust, és a világiasságot is. Ez a tanúságtétel ellen való, és eltávolítja az embereket Jézustól. Folytassuk az Eucharisztia ünneplését Péter kérdésére gondolva – mondta kedd reggeli homíliája végén Ferenc pápa. „Mindent elhagytunk érted: hogyan fizetsz meg bennünket ezért?” Gondoljunk Jézus válaszára is. Jézus azzal fizet, hogy Hozzá hasonlóvá válhatunk. Ez lesz a mi „fizetségünk”. Nagy fizetség: hasonlóvá válhatunk Jézushoz.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése