2015. május 5., kedd

Ferenc pápa: Nem mazochista az, aki bizalommal tűri a viszontagságokat



Ferenc pápa: Nem mazochista az, aki bizalommal tűri a viszontagságokat

Viszontagságok, ráhagyatkozás, béke – e három szó köré építette homíliáját Ferenc pápa május 5-én, kedden a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. A Vatikáni Rádió tudósítását olvashatják.

A keresztény nem szadista vagy mazochista magatartással viszonyul a nehézségekhez, hanem bizalommal és reménnyel Istenre hagyatkozik. Ahhoz, hogy bejussunk Isten országába, sötét, nehéz pillanatokon kell átmennünk– hangsúlyozta a Szentatya, aki az Apostolok cselekedeteiből vett napi olvasmányhoz fűzte gondolatait: Szent Pált üldözik, de ezer viszontagság közepette is szilárd marad a hitben, és testvéreit is arra bátorítja, hogy reméljenek az Úrban.
A viszontagságok elviselése mindazonáltal nem egy szadomazochista viselkedés, hanem keresztény harc e világ fejedelme ellen, aki el akar minket szakítani Jézus szavától, a hittől, a reménységtől. Pál apostol gyakran beszél a viszontagságok elviseléséről. Elviselni – ez több, mint türelemmel lenni. Azt jelenti, hogy a vállunkon hordozzuk a viszontagságok súlyát. És a keresztény ember életében is vannak ilyen pillanatok. De Jézus azt mondja nekünk: „Legyetek bátrak abban a pillanatban! Én győzedelmeskedtem, és ti is győztesek lesztek.” Ez az első szó fényt mutat nekünk, hogy továbbléphessünk életünk nehéz, szenvedéssel teli időszakában – tanított a pápa.
A második szó a ráhagyatkozás. Egy keresztény képes elviselni a viszontagságokat és az üldöztetést is, ha az Úrra bízza magát. Csak Isten adhat nekünk erőt, kitartást a hitben, Ő adhat reményt. Rábízni az Úrra valamit: egy nehéz pillanatot, önmagunkat; rábízni az Úrra híveinket, minket, papokat, püspököket; rábízni családunkat, barátainkat, és azt mondani: „Vedd gondjaidba őket, hozzád tartoznak.” Mondjuk el a ráhagyatkozás imáját, ne feledkezzünk el róla: „Uram, én rád bízom ezt, hordozd tovább Te.” Ez egy szép keresztény ima. Ez az Úr hatalmában való bizalom magatartása, ugyanakkor az Úr gyöngédségében való bizalom is, hiszen az Úr az Atya – emlékeztetett a Szentatya.
Ezt követően felidézte Jézus búcsúszavait, melyeket tanítványainak mondott: „Békét hagyok rátok, az én békémet adom nektek.” (Jn 14,27) Ez a béke azonban nem csupán nyugalom, hanem olyan béke, amely belülről jön, amely erőt ad, megerősíti mindazt, amit kértünk az Úrtól: a hitünket és a reményünket.
Három szó: viszontagság, ráhagyatkozás és béke. Az életben a viszontagságok útján kell járnunk, de ez az élet rendje. Ha ezekben a pillanatokban rábízzuk magunkat az Úrra, akkor az Ő válasza a béke lesz. Ez az Úr, aki Atya, nagyon szeret minket, és sosem okoz csalódást. Kérjük Tőle, hogy erősítse meg bennünk a hitet és a reményt, adjon bizalmat ahhoz, hogy legyőzzük a viszontagságokat, hiszen Ő legyőzte a világot, és adja meg mindenkinek a békét – zárta kedd reggeli szentbeszédét Ferenc pápa.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése