2010. május 31., hétfő

Uram, Istenem, benned bízom.


Uram, Istenem, benned bízom.

Deus meus, sperabo in eum.

(Zsoltár 91. 2c)


Imádkozzunk!

Mindenható örök Istenem, köszönöm neked a munkámat ezen a napon is. Öröm számomra minden fáradozás és nehézség, amelyet Teremtésed kertjében végezhetek családom és a magam boldogulására. Minden öröm és siker, és még a kudarc és bánat is, amely a napi munkám folyamán ér tudom, hogy a Te akaratodból van.
Szeretném, ha a napi munkám mindig úgy alakulna, a Te dicsőségedre, és a világ szükségére, hogy az a legnagyobb ajándék legyen mindenki számára. Felajánlom a nap minden nehézségét, és minden sikerét, minden csepp verejtékemet a számodra, Uram, és a Teremtett világod jobbulására.

Ámen.

Bishop Charles Lewis Slattery (1867-1930)

Krisztusban szeretett Zarándok Testvéreim!

A Szentháromság vasárnapja utáni hétfőhöz érkeztünk. Az évközi idő kilencedik hetének köznapja, amelyen az egyházunk az egyetértés ápolásáért imádkozik. Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy a ferences testvérekkel együtt ma megemlékezzünk Boldog Kamilla Baptista Varano klarissza apácáról, aki szentté avatása idén október 17.-én fog megtörténni Rómában a Szent Péter bazilikában. De hogy egy világi eseményről is megemlékezzünk, ma van a nem-dohányzók világnapja.

Az apostolok cselekedeteiben a következőket olvashatjuk. „A sok hívő mind egy szív, egy lélek volt. Az apostolok nagy erővel tanúsították Urunk, Jézus Krisztus feltámadását, és mindnyájan bőségesen részesültek a kegyelemben.”

Boldog Kamilla Baptista Varano klarissza apáca ugyanígy teljes életével, lelkületével csatlakozott az apostolok karához és a kegyelmek minden fájdalom és nehézség ellenére felemelték tisztelettel imádott Krisztusához. De a múltból visszatérve napjainkra, egyházközségünkhöz bátran állíthatóm, hogy a Szentlélek kegyelme a tegnapi napon köztünk járt a Szent Vér Kegytemplomban, ahol nyolc fiatal részesült az elsőáldozás semmihez sem hasonlítható, felemelő kegyelmében. Az ünnepségre szép számmal érkeztek hívek és érdeklődők. Sajnos tudjuk a múlt tapasztalataiból, hogy ez így van, mármint az érdeklődők. Az elsőáldozáshoz járuló gyermekek arcán abban az órában angyali kegyelem világított. Látszott rajtuk, hogy titokzatos várakozás tölti be teljes lényüket. Aztán a szertartás végére valahogy ez mindig elmúlik és a helyébe a régi érzések és érzelmek tolulnak. A gyermekek visszazuhannak a mai világ lelki sivárságába. Hogy miért lehet ez így? Tehetnénk fel magunknak a jogos kérdést. Talán azért, mert a mai családok, a mai otthonok nem adnak táptalajt a szentáldozás ünneplésének. Talán azért, mert nem tudjuk megfelelően felkészíteni a gyermekeket arra a mennyei csodára, melyben részesülnek. Hogy is tudnánk, amikor még mi felnőttek is gyakorta híján vagyunk minden féle lelki érzelemnek az oltár előtt. A papjaink fásultak, kimerültek. A közösség, az egyházközség nem működik, széthullott a napi küzdelmek nehézségeiben. Hiába olvastuk az apostolok cselekedeteiben: „A sok hívő mind egy szív, egy lélek volt.” Ma ennek kedves Testvéreim nyoma sincs. Herendi János apátplébánosunk szépen érzékeltette homíliájában utazásunkat a hajón és megérkezéseinket egy-egy kikötőbe. Elsőáldozóink hajója már most léket kapott. A beléje ömlő víz elleni küzdelem, a felszínen maradás minden erejüket felemészti, és csak egy helyben forognak. Ki segíthetne rajtuk? Vajon a mi hajónk, hogyan áll Testvéreim? Vajon egyfelé evezünk-e a most elsőáldozásban részesült gyermekeinkkel? Vagy más utakon járunk, és ezért nem segíthetünk? Mi lesz így a nagy hajónkkal a keresztény egyház hajójával? Azt hiszem, sőt mondhatom, hogy tudom, hogy elérkezett az utolsó pillanat, hogy határozottan megragadhassunk hajónk kormányát és új vizekre evezzünk. Az ország világi újkormánya letette esküjét. Az ország hajója a horgonyt felszedte és új vizekre indul, ha még vitorlái nem is dagadnak az új széltől. Ennél nagyobb lehetőségre mi katolikusok sem számíthatunk Szent István országában. Eddigi évek során a kormányokra foghattuk tehetetlenségünket, most vajon mit foguk kitalálni hitetlenségünk elkendőzésére? Miikor mondjuk végre tiszta szívből a zsoltárossal: „Uram, Istenem, benned bízom.”

Valóban bízunk mi Urunkban, Istenünkben? Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Boldog Kamilla Baptista Varano bizonyította, hogy igen is bízott benne. A herceglány, megismerte fiatalkorában a gazdagság, sőt a fényűzés minden előnyét, és mit tett? Szembe szállt abban a korban tekintélyes, ellentmondást nem tűrő Atyjával a hitéért. Vállalt mindent szegénységét, megalázottságot, elutasítást Krisztusért. Nem torpan meg ezen az úton soha még akkor sem, amikor a betegség halállal fenyegette. Elszántsága, kikezdhetetlen hite győzelemre vitte. Apja szíve meglágyult és befolyása révén új, jobb feltételeket teremtett a klarissza apácák számára. Isten tervének útjába nem léteznek akadályok. Nehézségek, próbatételek igenis vannak, de ezek mind legyőzhetőek a hit erejével, csak ne fizikai valókat, kényelmünket, jólétünket akarjuk megmenteni, hanem a lelkünkben lakó hitünket, melyet a Szentháromság Egyistenben mi is megkaptunk elsőáldozásunk és bérmálásunk alkalmával. Ne felejtsük el egy pillanatra sem:

Aki a Fölséges oltalmában lakik,

a Mindenható árnyékában tartózkodik.

Így szól az Úrhoz: † „Menedékem és váram te vagy nékem,

Istenem, benned bízom.”

Krisztusban szeretett Zarándok Testvéreim!

A gyermekek, a mi jövőnk. Az elsőáldozásban részesült gyermekek a jövő hívei. Tegnap egy pillanatra fellángolt bennük a mennyei fénysugár, de hogy ez a pislákoló lángocska tovább is égjen és a hit fényével világítson, ahhoz nagyon komoly munkát kell végeznünk. A munkát nekünk kell elvégeznünk. Fogjuk meg képletesen e gyermekek kezét, húzzuk magunkhoz életük hajóját, adjunk lendületet nekik, szelet, hogy vitorláik dagadjanak, és egyházközösségünk kikötőjébe megérkezhessenek. Nagyon nagy munka ez. Embert próbáló, lelket edző, de higgyétek el, hogy minden rajtunk múlik. Ha segítünk tiszta szívvel megtanulni kimondani nekik:

Uram, Istenem, benned bízom.

Akkor az Úr így válaszol: †

” Megszabadítom őt, mivel ragaszkodik hozzám,

Oltalmazom, mert nevemet ismeri.

Hozzám kiált, és én meghallgatom őt,

Minden szükségben vele vagyok.”

Tudnotok kell, hogy a világon a gyermeki lelkekért folyik a legnagyobb küzdelem az Ég – a Föld – és az Alvilág között. Ők a stratégiailag legfontosabbak a hosszan elnyúló háborúban. A most megkapott gyertya fénye egy pillanatra megtörte és elűzte a sötétséget lelkükből. De ma idekint a nagyvilágban ezek a gyermekek már ordító farkasok között élnek és mozognak. Tudjuk mindannyian, hogy elég egy kis légáramlat és a gyertyafénye kialszik. Ezt a fényt nekünk kell bennük táplálnunk, sokszor még a családjuk ellenére is. Nem feledhetjük Boldog Kamilla Baptista Varano klarissza apáca életének történetét, amely milyen jól ideillik a mi napjaikba is. A tiltás, a csábítás, a megkísértés szele itt süvít a fejünk felett, de ha bizalmunk Istenünkben töretlen, akkor ezek a szelek, mint az érces sziklán megtörnek és elhalnak.

Mert az Úr így folytatta:

„Megszabadítom és üdvösséget szerzek neki, †

Hosszú élettel áldom meg,

És megmutatom neki üdvösségemet.”

Boldog Kamilla Baptista Varano klarissza apáca abban a korban 68 évet élt igen nehéz körülmények között. A Mennyei Atyánk nemcsak hosszú élettel áldotta meg ígérete szerint, de megmutatta neki az üdvösségét is. 1524. május 31.-én hal meg és idén 2010. október 17.-én a szentek közé fogja avatni XVI. Benedek pápánk. 486 év kitartás Isten szeretetében. Stigmákkal borított teste, amelyet a lepra sem tudott felemészteni ma is békésen pihen a földben, lelke pedig együtt ünnepel a szent kórusával Isten túláradó fényességében. Legyen ez a jelszavunk példája nyomán, a mai napon:

Uram, Istenem, benned bízom.

Kérjük támogatását nehézségeinkben, csüggedéseink során, ha lelkünk mécsese kialudni készülne. És kérjük a mai napon Szent Józsefet is, aki számunkra mindig a hétfői nap, a munkanap segítője.

Ima Szent József oltalmáért

Jóságos Szent József!
Oltalmazd családunkat, egyházközösségünket:
segíts, hogy Istennek mindenkor tetszésére legyünk.
Te mindent kérhetsz számunkra, hiszen Jézusnak nevelőatyja vagy.
Esdj ki mindnyájunknak igazi istenfélelmet, élő hitet,
hűséget, világos és tiszta lelkiismeretet,
természetes alázatosságot,
nagy szeretetet Isten és minden felebarátunk iránt.
Könyörögj érettünk, hogy egyre tökéletesebben éljünk,
a bizalom útján haladjunk és soha el ne lanyhuljunk.
Járj közben értünk, hogy Isten minket is szentekké tehessen!
Védelmezz bennünket, hordozd testi-lelki ügyeinket,
ajánlj mindnyájunkat Jézus és Mária Szívének.
Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése