2010. május 31., hétfő

Boldog Kamilla Baptista Varano klarissza apáca


BOLDOG BAPTISTA VARANO

Stigmatizált szűz, klarissza apáca

(1458. április 9. – 1524. május 31.)


Az Assisitől mintegy 40 km-re fekvő Camerinoban* született hercegi család elsőszülöttjeként. Az apja, Julius Caesar Varano herceg, az anyja, Joanna Malatesta. Az apa egy igen lobbanékony, harcias ember volt, aki elsőszülött gyermekét is fiúként igyekezett nevelni. Első huszonhárom évéről szinte alig tudunk valamit. A Kamilla névre keresztelték. A hercegi udvarban kiváló renesszánszkori műveltségre tett szert s egy ideig élte a maga világias életét. Egyszer hallott egy prédikációt Jézus szenvedéséről, attól kezdve nem szűnt meg Jézus szenvedésére gondolni, és minden pénteken hozzá imádkozott. 1479-ben kapja meg a belső fényt. Hivatást érzett a szerzetesi életre, de apja csak kétévi tusakodás után adta beleegyezését. Ebben a két évben szabályos szobafogságban tartották, hogy jobb belátásra bírják, és végre férjhez adhassák, hogy a nemesi család dinasztikus terveit, jövőjét szolgálja. 23 éves korában, 1481. november 14.-én Urbinoban belépett a klarisszákhoz. Élete mélyen kötődik a rend minorita szerzeteseihez is, különösen Br. Domenico of Leonisa, Br. Pacifico, és Francesco da Urbino. Atyák voltak, akik felkészítették a szerzetesi életre.

Lelki szárazságot, hosszas betegségeket, az ördög heves kísértéseit viselte el, közben azonban sokszor megtapasztalta az isteni szeretet édességét is. Rendkívüli karizmákban (látomások, kinyilatkoztatások, beléöntött szemlélődés) részesült. Spirituális íróként vetette papírra látomásait. Több írása fennmaradt. Legismertebb: Az Úr Jézus lelki szenvedései (1488). Ebben különösen a haláltusát vívó Jézus szívének szenvedéseit írja le a neki adott kinyilatkoztatások szerint. A Jézus Szíve tiszteletre vonatkozó jelentős írás ez, mely hamarosan több kiadásban megjelentetve századokon át ismert lelki könyv lett. Másik műve: A lelki élet harca - önéletrajz. Lelkiatyjának számol be ebben lelki fejlődéséről s a neki adott kegyelmekről. Írásaiban részletesen beszámol angyali látomásairól. 1484 januárjára elkészül az a kolostor, amelyet édesapja alapított szülővárosában, Camerinoban leánya számára, s ennek elöljárója lett hosszú éveken át. Nyolc társával kezdi meg itt az imádságos életet, majd közben egy másik helyen Firminoban is alapított kolostort. 1505. január 28.-án II. Gyula pápa meglátogatja kolostorában és elismeréssel szól munkájáról.

Kapcsolatot tartott fönn kora obszerváns ferenceseivel, s ő maga is törekedett a szerzetesi élet megújítása által az Egyház reformját szolgálni a reneszánsz pápák korában. Mint sötét háttér, az ő életében különösen is jelen van a renesszánszkori egyház szomorú valósága: VI. Sándor törvénytelen fia, Borgia Cézár meggyilkoltatta Baptista apját és két testvérét Hannibált és öccsét menekülés közben 1502-ben. Ő sokat imádkozott a gyilkosokért is. 1521-22-ben idős kora ellenére elkezdet utazgatni, hogy San Severino Marche-ben is klarissza rendet hozhasson létre. 68 éves korában 42 évnyi szerzetesi élet után halt meg szent halállal Camerinoban 1524. május 31.-én. Halálát feltehetően pestis okozta. Harminc évvel később a kolostor alatt eltemetett zárdafőnököt exumálják és testét teljesen épen találják. Ismét eltemetik, de 1593-ban újra kiássák és még mindig nagy mértékben épen találják testét. XVI. Gergely avatta boldoggá 1843. április 7.-én. A Szenté avatási kongregáció 2005. december 19.-én a Szentatya, XVI. Benedek által jóváhagyott dekrétumában ismeri el, hogy hősies fokon gyakorolta a keresztény erényeket: Várhatóan XVI. Benedek pápa fogja szentté avatni 2010. október 17.én Rómában a Szent Péter Bazilikában..

Nyelvét - Páduai Szent Antaléhoz hasonlóan - ereklyetartóban őrzik.

Boldog Baptista az Isten iránti szeretet felindításáról (Oktatások c. munkájából):

„Akkor van meg benned egész biztosan a szeretet, ha a jó úton járva lelkedet gyakran az Istenhez emeled és ezt emlegeted: „Uram, mindent irántad való szeretetből teszek.” Mondd ezt gyakran akár tudatosan, akár öntudatlanul.”

Imádság:

Istenünk, te Boldog Baptista szüzet azzal tüntetted ki, hogy Fiad, Jézus Krisztus szenvedéséről állandóan elmélkedjék. Közbenjárására add, hogy az önmegtagadások által testünkben hordozzuk a kereszt titkát, és így elnyerjük a boldog örök életet. A mi Urunk Jézus Krisztus által.

Ámen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése